Ако ви трябва бърза и лесна туршия, готова само за няколко дни, то си направете кисели хрупкави кисели краставички само със сол и вода без варене, които от саламурата през лятото ще станат за нула време, след кат ферментацията протече скорострелно.
Този метод е вариация на киселите краставички на слънце е лишен от всякакви други подправки, като не се слага дори копър или лук. Подходящ е за бърза консумация, така че не изисква почти нищо.
Кисели краставички само със сол и вода
Трябват ви просто малки краставички – корнишони, които да са здрави и не много едри, така че да може да поемат по-бързо от саламурата. Едва ли има нужда да пишем и за съставки и продукти, но за всеки случай:
- млади и зелени корнишони;
- вода;
- сол.
Начин на приготвяне:
Прави се саламура само със сол и вода, която се разбърква добре и се кипва. НА литър вода се слага средно 25 гр сол, но ако обичате по солено, може и малко да увеличите. ако пък ядете по-безсолно може да намалите грамажа за литър вода, но все пак да не е под 20 гр за 1л.
Краставичките нареждате в 1л или 3л буркан и ги заливате, чак като се охлади. Не правете грешка да ги попарвате, понеже ще омекне зеленчука и ще загуби онази хрупкавост, която всички обичаме.
Заливате краставичките със саламурата и ги притискате с лозови пръчки, за да не изплуват. Не стерилизирайте, тази рецепта е без варене. Не запечатвайте бурканите!
Все пак трябва да протече бърза ферментация, която лято време ще стане на стайна температура до 10-тина дни. Може просто да покриете гърлото на буркана с парче картон и след като са готови да го затворите с гумена капачка.
Вече знаете как да направите кисели краставички само със сол и вода така че след 10 дни да са готови за консумация.
Да ви е кисел и сладко!
Виж още: