Приготвяне на кисели краставички с горчица за по-пикантен и изострен вкус по стара рецепта, която си струва да направите.
Киселите краставички са неизменна част от нашата кухня и често ги свързваме с традиционни методи на приготвяне. Аз обичам да експериментирам с различни подправки и техники, за да придам нови вкусове на класическите рецепти. Един от любимите ми варианти е кисели краставички с горчица.
Тази рецепта придава не само пикантен вкус, но и лека острота, която допълва естествената свежест на краставиците. Вкусът на горчицата добавя приятен нюанс, който прави корнишоните идеални за гарнитура и мезе.
Как да приготвите кисели краставички с горчица
Установил съм, че най-добрата соленост на саламурата за краставици е 6-8% или 60-80 грама сол за 1 литър вода. Използвам едра сол, морска и да не е йодирана.
Винаги когато правя саламурата за краставички слагам яйце в нея и когато яйцето започне да плува, значи има достатъчно сол, дори когато се надигне само до половината на разтвора.
В тази статия ще споделя как приготвям киселите краставички, като ползвам суха горчица, за да опитате нещо ново и различно.
Рецепта за краставички с горчица
Ето и продуктите и подправките, които ползвам.
- пресни краставички (1 кг)
- вода (1 литър)
- захар (2 супени лъжици)
- сол (1 супена лъжица)
- синапено семе (1 супена лъжица)
- горчица на прах (1 супена лъжица)
- чесън (3-4 скилидки)
- оцет (5%, 100 мл)
- черен пипер на зърна (1 чаена лъжичка)
- дафинов лист (2-3 листа)
- пресен копър (няколко клонки)
Начин на приготвяне
Измийте добре краставичките и ги накиснете в студена вода за около 2 часа. Това ще ги направи по-хрупкави. Ако използвате по-големи краставици, можете да ги нарежете на половинки или четвъртинки.
В тенджера сложете вода, добавете солта, захарта, синапеното семе, черния пипер на зърна и лавровите листа. Оставете сместа да заври и варете за 5 минути, за да се освободят ароматите. След това добавете горчицата на прах и оцета. Разбъркайте добре и оставете да се охлади леко.
В предварително измити стъклени буркани добавете чесън и копър и наредете корнишоните плътно в бурканите.
Изсипете охладената саламура върху краставичките, докато ги покриете напълно. Ако ги предпочитате по-пикантни, може да добавите още горчица на прах или лют пипер.
Затворете бурканите с капачки и ги оставете да се охладят на стайна температура. След това ги поставете на хладно и тъмно място за около 2 седмици, за да могат да поемат от вкусовете.
Какво харесвам в тази рецепта?
Тази рецепта за кисели краставички с горчица съчетава класическата им хрупкавост с приятната пикантност на горчицата. Горчицата придава интересен и леко остър вкус, който не е и в същото време, но прави краставиците по-различни от обикновените рецепти. Харесва ми как комбинацията от подправки и оцет създава перфектния баланс между солено, сладко и леко пикантно.
Да ви е кисело и сладко!
Виж още: