Кисели моркови с целина и магданоз

Кисели моркови с целина и магданоз, една от най-лесните и вкусни туршии, която може да си приготвите у дома. Тази рецепта съчетава свежестта на морковите с ароматния вкус на целина и магданоз, като допринася с богат и пикантен оттенък към зимната трапеза.

Подходящи като добавка към основни ястия или просто като апетитно предястие, тези лесни за приготвяне кисели моркови носят  нотка на домашен уют и традиция.

С малко усилия и обикновени съставки, можете да създадете вкусна и дълготрайна туршия, която ще се превърне в любим акцент на всяко зимно меню.

Необходими продукти:

  • Моркови – около 1 кг, добре почистени и нарязани на средни пръчици.
  • Целина – 1 средна глава целина или няколко стръка целина с листа, нарязани на кубчета или пръчици.
  • Чесън – 5-6 скилидки, обелени и разрязани на половинки.
  • Магданоз – една връзка, добре измит.
  • Сол – 2 супени лъжици на всеки литър вода.
  • Захар – 1 супена лъжица (по желание, ако искате да добавите по-мек вкус).
  • Оцет – около 200 мл за всеки литър вода.

Ето как да си направим кисели моркови

как се правят кисели моркови

Започнете с измиване на морковите, целината и магданоза. Морковите оставете цели, като им отрежете крайчетата. Целината и магданоза може да се сложат в туршията на клонки, но ако желаете, може да ги нарежете.

Приготвяне на саламурата

В голям съд смесете вода, сол, захар и оцет, като пропорцията е приблизително 200 мл оцет на всеки литър вода. За всяка саламура от един литър добавете 2 супени лъжици сол.

Започнете да подреждате морковите в бурканите, като предварително сте пуснали 2-3 скилидки чесън на дъното. Между морковите сложете целина и магданоз.

как се правят кисели моркови

Залейте подредените зеленчуци със саламурата, като се уверите, че всичко е добре покрито. Ако саламурата не достига до върха на буркана, долейте още малко оцет или вода според вкуса.

Затворете бурканите с капачки и ги оставете на стайна температура за 24 часа. След това съхранявайте в хладно и тъмно място за около седмица, докато зеленчуците се мариноват напълно и развият характерния си кисел вкус.

кисели моркови

Съвети: 

Може да добавите копър или няколко стръка тарос за още по-изразен вкус.
Киселите моркови са подходящи като гарнитура към различни ястия или като допълнение към домашни мезета.

Киселите моркови с целина и магданоз са вкусен начин да разнообразите зимната си трапеза с нещо свежо и леко пикантно. Тази туршия е лесна за приготвяне и е традиционно българско ястие, което носи уют и спомени от домашната кухня.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано