НачалоРецептиКисело зеле в бидон...

Кисело зеле в бидон (от цели глави с морска сол)

Как се прави кисело зеле в бидон. Зимнина от зеле на глави може да се приготви от всички ранни и късни сортове зеле, но за предпочитане е да се прави от сортовете „Кьосе 17“ и „Балкан“. За предпочитане е главите на зелето да са здрави, пресни, добре развити, ненаранени или пукнати плътни зелки.

Кисело зеле в бидон

Ако главите на зелето са загнили, запарени или плесенясали, по-добре да пропуснете и да потърсите здрави и добре оформено зеле. Зимнина  от зле изглеждащи на вид (ударени и наядени) и форма зеленчуци е нетрайна и зелето бързо омеква, след което замирисва а самата саламура потъмнява.

Туршията от главесто зеле се приготвя есенно време, обикновено около Димитровден, по старо и ново броене. Зелето трябва да ферментира, преди застудяване, което означава, че най-подходящата температура за ферментация е между 18 и 21 градуса.

Рецепта за кисело зеле в бидон с морска сол

Кисело зеле в бидон
снимка: личен архив

Тази рецепта за направата на кисело зеле в бидон (или друг голям съд) е изчислена за бидон с вместимост от 120л. По желание, може да промените съотношението, като внимавате % соленост на разтвора да бъде точно по описания начин по-долу за да не предобрите зелето.

  • 50кг главесто зеле, за предпочитане сорт „Кьосе“;
  • 1.5 кг. морска сол;
  • хрян (по желание за подправяне);
  • царевица (начупена на парчета);
  • вода.

Как се прави кисело зеле в бидон

Кисело зеле в бидон
снимки: личен архив

Зелките трябва да се почистят от външните целени, замърсени и повредени листа, като кочанът се изрязва и се прави малък кръст (около 5см) на мястото му. Така почистеното зеле се измива добре и зелките се нареждат плътно в бидона с кочаните нагоре. На мястото на празнините между зелките, може да запълните с разрязано зеле на четвъртинки или осминки.

Кисело зеле в бидон
снимка: личен архив

За подправки може да ползвате корен от хрян, нарязан на парчета, като количеството е следното: на 10кг зеле се слага до 50гр хрян. В зелето може също да поставите кочан царевица начупена на парчета, което ще доведе до по чиста чорба в следствие на образуването на повече въглероден двуокис. Това дор леко газира зелевата чорба.

За заливането на зелето се приготвя обикновена саламура, приготвена от морска сол и вода. Може да ползвате и готварска сол, но тогава съотношението е различно.

За приготвяне на саламура от готварска сол следвайте тези стъпки: На 10 литра вода разтваряте 500гр готварска сол, загрявате разтвора до кипване, след което оставяте да се охлади добре и прецеждате.

Кисело зеле в бидон
снимка: личен архив

За приготвяне на саламура с морска сол, може директно да залеете зелето с вода, като предварително слагате солта, На 50кг поочистено зеле разпръсквате между редовете 1.5 кг. морска сол. Това количество зеле (50кг) обикновено е достатъчно за запълването на бидон с вместимост от 120л.

След това, трябва да притиснете зелето с кръстачка или друг тежък предмет.

Съвети за зеле в бидон

Варовитата вода е неподходяща за направа на саламура, понеже калцият в нея  свързва млечната киселина и туршията става по податлива на разваляне и не е толкова трайна. Ако водата знаете, че вашата вода е варовита, то би било добре да бъде предварително преварена и прецедена, преди ползване.

Саламурата трябва да покрие зелето с пласт разтвор от поне 10 см над последните зелки. Тя трябва да минава свободно между зелките, за да може да проникне добре в зеленчука. Това е важно, защото на места където няма достатъчно сол, започва гниене и зелките се развалят.

Кисело зеле в бидон
снимка: личен архив

Претакане – за да се избегнат горепосочените проблеми със саламурата, зелето трябва да се претака няколко пъти през първата седмично, а след това до приключване на ферментацията, 1-2 пъти седмично.

кисело зеле в бидон

Ферментация – по време на ферментацията и съхраняване на зелето , доливате саламура, която се приготвя с 10 литра вода и 200грама сол. Готовото зеле, трябва да има светло жълт цвят, хрупкаво и сочно на опитване. Ако всичко е наред с вашето кисело зеле, саламурата трябва да бъде приятна на вкус, бистра и със солено-кисел вкус.

Кисело зеле в бидон
снимка: личен архив

Съхраняване: по време на съхранение на зелето, по повърхността на саламурата ще забележите бял слой подобно на ципа, наричана съга. Тя трябва да бъде премахвана внимателно с лъжица, без да се смесва със саламурата, а стените на бидона изтривате с чиста влажна кърпа.

Важно: Ако забележите, че саламурата започва да потъмнява и все едно се точи, ще се наложи да я преварите. След изстиване, прецеждате отново наливате в бидона с кисело зеле.

Други рецепти за кисело зеле в бидон и буркани

Ако тази рецепта за кисело зеле в бидон не ви допада, то може да пробвате следната рецепта за зеле със саламура в бидон.

При невъзможност за приготвяне на зеле в бидон или друг голям съд, може да пробвате тази рецепта кисело зеле в буркани, или новата ни рецепта за кисело зеле с плодове.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за 17 април 2024: Лош ден за Везни, Телците търсят съвет

Разберете какво вещаят звездите за вас на 17.04.2024, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Дневен хороскоп за 17 април 2024 Овен Днес...

Козуначени кифли