Рецепти за кисело зеле много, но по тази рецепта за кисело зеле в буркани за лятото с хрян, то става готово за консумация само за 5 дни. Кипва се за 5 минути, след което се нарежда в буркани а измежду зелето се слага нарязан хрян.
Бърза рецепта, за тези които не могат да чакат до месец ноември, когато се слага зелето по традиция. И това е е шега, става готово само за 4-5 дни, тъй като след бланширането, ферментацията протича много бързо.
Кисело зеле в буркани за лятото
Другите продукти, които ще ви трябва за тази рецепта, освен зелки са корен от хрян. Така зелето става по-вкусно но ако не ви харесва не добавяйте.
Необходими продукти:
- зеле;
- сол;
- хрян;
- оцет;
За марината:
- на 1 л вода се добавя 1л оцет и 100 гр сол;
Начин на приготвяне
По-дребни и стегнати зелки се почистват от външните листа и се нарязват на четири, като кочанът не се изрязва, за да не се разпаднат листата.
Нарязаното зеле се бланшира 5 мин във вряща, посолена на вкус вода, изважда се, оцежда се от водата и след като се охлади, се нарязва и нарежда в буркани. Между всеки ред зеле се поставят нарязани корени хрян.
В бурканите, зелето се залива с преварена и охладена марината, приготвена в съотношение: 1 л вода (използва се водата, в която е вряло зелето), 1 л оцет и 100 гр сол.
Отгоре зелето се притиска с пръчици и се поставя на студено място. Така приготвеното зеле е готово за консумация след 4-5 дни. Лятот е дълго, така че няма нужда да чакате, щом имате идея както да направите с кисело зеле или просто ви се похапва.
Да ви е сладко!
И така след кат знаете, как да приготвите бързо кисело зеле в буркани за лятото, за да не чакате чак до зимата, прегледайте и класически рецепти за зеле в бидон и буркани по-долу.
Виж още: