понеделник, 20 май 2024
13.2 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаКисело зеле в буркан...

Кисело зеле в буркан – бързо приготвяне, без варене в 3л или 1л буркани

Приготвянето на кисело зеле в буркан за зимата е стара практика и обичай у нас, както и в други балкански страни. Освен това е чудесна зимнина, която може да се прави не само сезонно есента, но и по всяко време на годината. Да не забравяме още,  че без сарми за Коледа сме за „никъде“, а свинското със зеле зимно време е сред любимите манджи на много хора.

Кисело зеле в буркан – без варене, бързо приготвяне

Ето няколко от причините, защо е добре да си направите домашно кисело зеле за зимата:

  • Съхранява полезните хранителни стойности: Процесът на ферментация, при приготвянето на кисело зеле в буркан, помага да се запазят хранителните качества на зеленчука. Да не забравяме и полезните минерали, ферменти и витамини.
  • Поддържа здраво тялото ви: Киселото зеле е ниско съдържания на калории, но в същото време насища при хранене. Това го прави отличен източник на фибри и подпомага контрола на теглото, като подобрява чревната микрофлора и с очистващите си свойства извежда токсиние от черния дроб.
  • Лесно за съхранение: Киселото зеле в буркан е дълготрайно и лесно за съхранение за разлика от приготвеното зеле в бидон. Може да го съхранявате в килера и да го използвате за различни ястия в удобен момент.
  • Многостранно приложение: Киселото зеле може да бъде използвано в много ястия – като салати, супи, сандвичи или като зелева салата с червен пиипер.

Ако ви трябва още убеждаване, защо да се заемете с това, не на последно място домашното кисело зеле в буркан е страхотна здраволовна зимнина. В него отсъстват всички подобрители, оцветители и Е-та, които най-вероятно ще срещнете в купешките продукти по магазините.

Продукти за кисело зеле в буркан

Както се досещате, основните съставки са две:

  • кисело зеле;
  • ситна сол.

Приготвяне на кисело кълцано зеле в буркан

Продукти за кисело зеле в буркан
Flickr, CC BY 2.0

Нарязваме зелето като за салата. Слагаме го в подходящ съд и го осоляваме добре, да ни хареса на вкус (отново като за салата).

В подходящи 3 литрови или еднолитрови буркани слагаме зелето като притискаме добре. Лично ние предпочитаме еднолитровите, понеже са по-кампактни, перфектни са като количество за едно ястия и не се налага да бъркаме постянно в трилитровия буркан докато свърши.

Следващата стъпка е да напълним буркана с кълцаното зеле плътно до първия ръб. Затваряме зелето с капачки и го прибираме в мазето да зрее.

Бурканите не се варят

кисело зеле в буркан
Flickr, CC BY 2.0

Този метод е без варене и без обръщане, понеже не се залива с топла марината и т.н. С течение на времето, зелето ферментира и издува капачката, което представлява един вид овакумяване.

Приятно приготвяне!

Ако пък сте се наканили да правите кисело зеле в бидон, ето и една рецепта за него. Ако не знаете, колко сол се слага за литър вода, прочетете тук.

И тъй като е рано още за зелето, през това време може да направите една уникално вкусна царска туршия без варене с 4 зеленчука.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Нови и свежи картички за рожден ден

Всички тръпнем я очакване, преди рождения ден на любимия ни човек. Било то вашият мъж, жена, дете, приятел, приятелка или просто близък човек, въпреки...