Кисело зеле с домати е присъщо за балканите ястие, а у нас се прави изключително често, като комбинация от ферментирало зеле, домати консерва (мили пресни) и подправки. Разбира се тази комбинация е популярна и в други различни кухни по света, особено в Източна Европа, където ферментиралите храни заемат важно място в приготвянето на храна.
Необходими продукти
За приготвянето на кисело зеле с домати ве ви трябва следното:
- 1 глава кисело зеле
- 3-4 средни домата или 1 консерва белени домати
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- 2-3 супени лъжици олио или зехтин
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- пресен магданоз за гарниране (по желание)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на кисело зеле с домати на фурна
Нарежете киселото зеле на дребно. Ако е прекалено солено, изплакнете го с вода и го отцедете добре. Нарежете лука на ситно, а чесъна на тънки филийки. Доматите обелете и нарежете на кубчета или използвайте консервирани белени домати.
В подходяща съд (тенджера) загрейте олиото на средна температура, добавете лука и го задушете до прозрачен вид. Прибавете чесъна и гответе още 1-2 минути.
Към лука и чесъна добавете нарязаното кисело зеле. Разбъркайте добре и гответе около 5-7 минути, докато зелето омекне леко. Добавете доматите и червения пипер.
Подправете със сол и черен пипер на вкус, като внимавате със солта, тъй като зелето може да е достатъчно солено.
Прехвърлете сместа в керамична касерола или тава. Загрейте фурната на 180 градуса и покрийте съда с алуминиево фолио. Печете така приготвеното кисело зеле с домати около 30 минути, след което премахнете фолиото и печете още 15-20 минути, докато зелето придобие лек загар или златист цвят.
Извадете от фурната и оставете да почине няколко минути. Поръсете с нарязан пресен магданоз по желание, преди сервиране.
Вариации на рецептата
За по-богат вкус можете да добавите наденица, бекон или свинско месо. Запържете месото преди да добавите зеле и домати.
Добавянето на ориз прави ястието по-засищащо и го обогатява с въглехидрати. За тази цел прибавете 1 чаша измит ориз към зелето и доматите преди печене и увеличете количеството течност (с 3 чаши), като добавите бульон или вода.
Освен червен пипер, можете да добавите кимион или чубрица за разнообразие по ваш вкус.
Съвети при приготвяне на кисело зеле с домати
Ако киселото зеле е прекалено солено или кисело, изплакнете го с хладка вода и го отцедете добре преди готвене.
Пресните домати придават по-свеж вкус, но консервираните белени домати са удобен вариант, особено извън сезона и се получава по-вкусно.
Любопитно
Ферментацията на зеле е древен метод за консервиране, използван в много култури. В Германия се нарича „Sauerkraut“, в Корея като „кимчи„, а у нас си е просто „кисело зеле“.
Киселото зеле е отличен източник на витамини C и K, както и на пробиотици, които подпомагат храносмилането. Доматите добавят антиоксиданти като ликопен, витамини A и C, и фибри. Комбинацията от тези съставки прави ястието не само вкусно, но и полезно за здравето.
Да ви е кисело, солено и сладко! 🙂
Виж още: