Ферментацията на зелето не само е запазвало храната за дълъг период от време, но и е подобрила и неговата хранителна стойност, добавяйки пробиотици, които са жизненоважни за доброто здраве.
Оризът, навлизащ в българската кухня благодарение на османското влияние, предлага вкус, който балансира силната киселинност на зелето и създава хармоничен вкус, любим на поколения българи.
Приготвянето на кисело зеле с ориз в тенджера е пример за отлична кулинарна практика, която носи наситен вкус, обединявайки най-доброто от сезонните продукти.
Основни съставки за приготвяне
- 1 кг кисело зеле
- 1 ч.ч. ориз
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 100 мл олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- Сол и черен пипер на вкус
Как се прави кисело зеле с ориз
Изплакнете киселото зеле и го нарежете на тънки ивици. Ако зелето е много солено, можете да го измиете допълнително, за да намалите солеността. Добре почистения и измит ориз се отделя настрани.
В голяма тенджера загрейте олиото и добавете нарязания лук и моркови, настъргани на ренде. Запържете ги за няколко минути, докато омекнат и придобият златист цвят.
Добавете нарязаното кисело зеле към тенджерата и го задушете за около 10-15 минути, като разбърквате периодично. Добавете червения пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели ароматът равномерно.
След като зелето омекне, добавете измития ориз и налейте около 2-3 чаши топла вода, така че да покрие всичко. Подправете с чубрица, сол и черен пипер на вкус. Намалете огъня и оставете ястието да къкри, докато оризът се свари и поеме течността (за около 20-25 минути).
Когато оризът е сготвен, отнемете тенджерата от котлона и оставете ястието да постои няколко минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете. Може да го поднесете с малко нарязан пресен магданоз за допълнителен аромат.
Съвети при приготвянето на кисело зеле с ориз
Ако имате пресолено кисело зеле, може да го накиснете в студена вода за 15-20 минути преди готвене.
Винаги използвайте топла вода, коягато я добавяте към ориз, за да се запази равномерната температура в тенджерата и да не спирате процеса на готвене.
Това ястие е идеално за зимните месеци и се сервира топло, като може да се комбинира с парче домашен хляб или запечена наденици за по-богат вкус.
Виж още: