Кисело зеле с ориз (в тенджера по класическа рецепта)

Кисело зеле с ориз е едно от тези балкански ястия, които се правят често след като киселото зеле в бидон е готово или пък зелето в буркани.

Още от времето, когато зимата е била една от най-големите предизвикателства за селските общности, киселото зеле се е наложило като основен начин за съхранение на хранителни продукти.

Ферментацията на зелето не само е запазвало храната за дълъг период от време, но и е подобрила и неговата хранителна стойност, добавяйки пробиотици, които са жизненоважни за доброто здраве.

Оризът, навлизащ в българската кухня благодарение на османското влияние, предлага вкус, който балансира силната киселинност на зелето и създава хармоничен вкус, любим на поколения българи.

Приготвянето на кисело зеле с ориз в тенджера е пример за отлична кулинарна практика, която носи наситен вкус, обединявайки най-доброто от сезонните продукти.

Основни съставки за приготвяне

  • 1 кг кисело зеле
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус

Как се прави кисело зеле с ориз

Изплакнете киселото зеле и го нарежете на тънки ивици. Ако зелето е много солено, можете да го измиете допълнително, за да намалите солеността. Добре почистения и измит ориз се отделя настрани.

В голяма тенджера загрейте олиото и добавете нарязания лук и моркови, настъргани на ренде. Запържете ги за няколко минути, докато омекнат и придобият златист цвят.

Добавете нарязаното кисело зеле към тенджерата и го задушете за около 10-15 минути, като разбърквате периодично. Добавете червения пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели ароматът равномерно.

След като зелето омекне, добавете измития ориз и налейте около 2-3 чаши топла вода, така че да покрие всичко. Подправете с чубрица, сол и черен пипер на вкус. Намалете огъня и оставете ястието да къкри, докато оризът се свари и поеме течността (за около 20-25 минути).

Когато оризът е сготвен, отнемете тенджерата от котлона и оставете ястието да постои няколко минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете. Може да го поднесете с малко нарязан пресен магданоз за допълнителен аромат.

Съвети при приготвянето на кисело зеле с ориз

Ако имате пресолено кисело зеле, може да го накиснете в студена вода за 15-20 минути преди готвене.

Винаги използвайте топла вода, коягато я добавяте към ориз, за да се запази равномерната температура в тенджерата и да не спирате процеса на готвене.

Това ястие е идеално за зимните месеци и се сервира топло, като може да се комбинира с парче домашен хляб или запечена наденици за по-богат вкус.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано