РецептиПостни ястия

Кисело зеле с ориз на фурна​

Когато навън застудее и снегът започне да покрива земята, кухните бързо се изпълват с аромата на вкусни гозби и една от тях е апетитното кисело зеле с ориз на фурна – семпло, но за сметка на това изключително вкусно ястие.

То е идеалният пример за това как от няколко обикновени съставки може да се създаде нещо, което ще поискаме да приготвяме отново и отново.

Ако обичате неподправените вкусове на манджите, приготвени с малко продукти, но с много душа, това ястие е за вас.

Необходими продукти

  • 1 кг кисело зеле
  • 1 и ½ ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол (при нужда)
  • 80 мл олио
  • 500 мл зелев сок или вода
  • 1 ч.л. доматено пюре (по желание)
Виж още:

Кисело зеле с домати на фурна

Кисело зеле с домати е присъщо за балканите ястие, а у нас се прави изключително често, като комбинация от ферментирало зеле,…

Начин на приготвяне на кисело зеле с ориз на фурна​

Киселото зеле се нарязва като за салата, лукът и морковите се режат на ситно, а чесънът се счуква. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и добавете лука. Задуши го, докато стане прозрачен и леко златист, след което прибави морковите и чесъна.

Когато зеленчуците омекнат, добавете ориза и го разбъркайте, докато стане леко прозрачен. Прибави червения пипер, чубрицата и черния пипер, с разбъркване, за да не загори пиперът.

След това добавете нарязаното зеле и доматеното пюре, ако използвате такова и разбъркайте всичко добре. Изсипи съдържанието в тава, разпредели равномерно и залей с топъл зелев сок или вода, така че течността да покрие ориза.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След 30 минути махнете фолиото и оставете ястието да се запече за още около 15 минути.

Кисело зеле с ориз на фурна е простичко, но изключително вкусно ястие. То носи духа на старите български домове, в които храната има своята история и характер.

Виж още »  Бурания с кисело зеле

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

ПРЕПОРЪЧАНО