Когато навън застудее и снегът започне да покрива земята, кухните бързо се изпълват с аромата на вкусни гозби и една от тях е апетитното кисело зеле с ориз на фурна – семпло, но за сметка на това изключително вкусно ястие.
То е идеалният пример за това как от няколко обикновени съставки може да се създаде нещо, което ще поискаме да приготвяме отново и отново.
Ако обичате неподправените вкусове на манджите, приготвени с малко продукти, но с много душа, това ястие е за вас.
Необходими продукти
- 1 кг кисело зеле
- 1 и ½ ч.ч. ориз
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол (при нужда)
- 80 мл олио
- 500 мл зелев сок или вода
- 1 ч.л. доматено пюре (по желание)
Начин на приготвяне на кисело зеле с ориз на фурна
Киселото зеле се нарязва като за салата, лукът и морковите се режат на ситно, а чесънът се счуква. В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и добавете лука. Задуши го, докато стане прозрачен и леко златист, след което прибави морковите и чесъна.
Когато зеленчуците омекнат, добавете ориза и го разбъркайте, докато стане леко прозрачен. Прибави червения пипер, чубрицата и черния пипер, с разбъркване, за да не загори пиперът.
След това добавете нарязаното зеле и доматеното пюре, ако използвате такова и разбъркайте всичко добре. Изсипи съдържанието в тава, разпредели равномерно и залей с топъл зелев сок или вода, така че течността да покрие ориза.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След 30 минути махнете фолиото и оставете ястието да се запече за още около 15 минути.
Кисело зеле с ориз на фурна е простичко, но изключително вкусно ястие. То носи духа на старите български домове, в които храната има своята история и характер.
Виж още » Бурания с кисело зеле
