Зимнина, туршия, кисело зеле с подправки… рецепти за много! И всяка една от тях уникална, с различен вкус и аромат. Винаги е добре да се експериментира, защото не се знае, дали няма да се получи най-вкуснот кисело зеле, което някога сте опитвали.
По правил, чистото мариновано зеле е класическия начин за приготвяне на тази туршия само с марината, но ако добавите и други зеленчуци, се получава нещо като царската туршия на киселото зеле.
Кисело зеле с подправки
Хубавото в тази рецепта е, че не е задължително а се спази строго по списъка със съставките. Ако нямате някоя от тях, винаги може да замените с нещо подобно, но основните „герои“ тук са зеле, ябълки и моркови, като се добавят боровинки за цвят и вкус и уханни подправки, които ще ви завладеят, веднъж след като опитате готовото кисело зеле.
Необходими продукти:
- 10 кг зеле;
- 4 ябълки;
- 4 моркова;
- половин лимон;
- 1/2 ч.ч. боровинки;
- орехи;
- канела;
- 2-3 дафинови листа;
- 300 захар;
- 300 гр сол.
Начин на приготвяне:
Добре оформени зелки се почистват, след което ги нарязвате на ивици, а нарязаното зеле се слагате в голяма тава.
На 10 кг зеле се прибавят 4 ябълки, нарязани на малки парчета и 4 моркова, които нарязвате на колелца.
Слага се и половин лимон, който е предварително нарязан на тънки ленти или малки парченца и добавяте плюс 1/2 чаша боровинки. Може да замените боровкинките с малко лилаво зеле, ако не ви се намират.
От подправките добавяте едно настъргано индийско орехче, 3-4 щипки канела или половин пръчка и 3 дафинови листа. Обърквате хубаво зелето и плодовете и го засипвате със смес от 300 гр сол и 300 гр захар.
След 4-5 часа всичко това се пълни в буркани с големина по ваш избор и се притиска с длан, за да отиде зелето надолу а сока да се покаже отгоре.
Затапва се пластмасова капачка и се оставя на стайна температура. След като втаса,(ферментира) което ще стане за около 2 седмици, премествате бурканите на хладно място в мазе или изба.
Приготвеното по този начин това кисело зеле с подправки става много вкусно, но киселинността му може бързо да се увеличи, затова е препоръчително да се приготвя в малки количества и да се съхранява на студено място.
Да ви е сладко!
Виж още: