Кисело зеле с подправки – вкусно и ароматно в сладко-кисел сок

Зимнина, туршия, кисело зеле с подправки… рецепти за много! И всяка една от тях уникална, с различен вкус и аромат. Винаги е добре да се експериментира, защото не се знае, дали няма да се получи най-вкуснот кисело зеле, което някога сте опитвали.

По правил, чистото мариновано зеле е класическия начин за приготвяне на тази туршия само с марината, но ако добавите и други зеленчуци, се получава нещо като царската туршия на киселото зеле.

Кисело зеле с подправки

Хубавото в тази рецепта е, че не е задължително а се спази строго по списъка със съставките. Ако нямате някоя от тях, винаги може да замените с нещо подобно, но основните „герои“ тук са зеле, ябълки и моркови, като се добавят боровинки за цвят и вкус и уханни подправки, които ще ви завладеят, веднъж след като опитате готовото кисело зеле.

Необходими продукти:

  • 10 кг зеле;
  • 4 ябълки;
  • 4 моркова;
  • половин лимон;
  • 1/2 ч.ч. боровинки;
  • орехи;
  • канела;
  • 2-3 дафинови листа;
  • 300 захар;
  • 300 гр сол.

Начин на приготвяне:

Добре оформени зелки се почистват, след което ги нарязвате на ивици, а нарязаното зеле се слагате в голяма тава.

На 10 кг зеле се прибавят 4 ябълки, нарязани на малки парчета и 4 моркова, които нарязвате на колелца.

Слага се и половин лимон, който е предварително нарязан на тънки ленти или малки парченца и добавяте плюс 1/2 чаша боровинки. Може да замените боровкинките с малко лилаво зеле, ако не ви се намират.

От подправките добавяте едно настъргано индийско орехче, 3-4 щипки канела или половин пръчка и 3 дафинови листа. Обърквате хубаво зелето и плодовете и го  засипвате със смес от 300 гр сол и 300 гр захар.

След 4-5 часа всичко това се пълни в буркани с големина по ваш избор и се притиска с длан, за да отиде зелето надолу а сока да се покаже отгоре.

Затапва се пластмасова капачка и се оставя на стайна температура. След като втаса,(ферментира) което ще стане за около 2 седмици, премествате бурканите на хладно място в мазе или изба.

Приготвеното по този начин това кисело зеле с подправки става много вкусно, но киселинността му може бързо да се увеличи, затова е препоръчително да се приготвя в малки количества и да се съхранява на студено място.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име