Това кисело зеле с подправки и плодове е уникално вкусна солено-сладка комбинация от зеле, ябълки и боровинки. Тази ароматна и вкусна зимнина е резултат от точните подправки, които обогатяват и подчертават уникалния вкус на киселото зеле.
Кисело зеле с подправки и плодове
Добре развити, стегнати зелки се почистват и нарязват на тесни ивици. Нарязаното зеле се поставя в широка съдина.
Необходими продукти и съставки
- 10кг зеле (нарязано);
- 5 ябълки;
- 4 моркова;
- 50 гр боровинки;
- 1/2 лимон (нарязан на ситно);
- индийско орехче;
- дафинов лист (1-3 броя);
- канела;
- захар;
- сол.
На 10кг нарязано зеле се добавят 4-5 ябълки, нарязани на малки резенчета, 3 или 4 моркова предварително нарязани на ивици и половин лимон наситнен на малки кубчета.
Към него добавяте и по желание 1/2 ч.ч. боровинки, щипка настъргано индийско орехче, 1-2 малки парченца канела и няколко дафинови листа (1-2 броя).
Как се прави кисело зеле с подправки
Зелето и плодовете се объркват и се засипват с разтвор от сол и захар в съотношение 50/50 (по 300гр от двете).
Оставят се така да престои за няколко часа, след което се пълните в буркани или малко бидонче и силно притискате с пръсти. Може да сложите скара от пръчки да затапи зелето или малка решетка.
След като ферментира, което става за около три седмици в зависимост от температурата и други условия, съхранявате на студено място.
Така приготвено, зелето става уникално вкусно. Но, знайте че, киселинността му се повишава бързо, така е е по-добре да се прави в еднолитрови буркани и задължително на хладно място.
Други рецепти за зеле
И тъй като сега е сезона на киселото зеле ви препоръчваме да прочетете за някои тънкости, като например: колко сол се слага на зелето, когато правите кисело зеле в бидон, как да запазим киселото зеле, за колко време става киселото зеле;
както и да разгледате следните още изпитани и сполучливи рецепти за приготвяне на зимнина от зеле.