понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиПечиваКиш Лорен - тайната...

Киш Лорен – тайната на вкусния класически киш

Киш Лорен – рецепта за класически киш. Историята за този киш започва в региона Лорен, в източна Франция. Оригиналната версия на ястието датира от средновековния период и се нарича „kische“ или „küeche,“ което на старофренски означава „пирог“ или „подправено ястие“. Тази дума в последствие се превръща в „quiche,“ и именно този термин започва да се използва за ястието.

Рецепта за киш Лорен по класически метод

Този киш е доказателство за това, че вкусът и кулинарните изкуства пресичат граници и превръщат традиционните ястия в истински гастрономични шедьоври, на които хората се наслаждават по целия свят. Може да експериментирате, като замените някоя от съставките или добавите други, за да направите персонализиран киш Лорен по ваш вкус. Ето и нашата рецепта за класически Лорен:

Необходими продукти за кишът

Продуктите могат да варират в направата на ястието, но почти всички месни рецепти за киша включват в състава си бекон, сирене и яйца, като подправките в различните рецепти се различават, както по количество, така и по наличност.

За тестото на киш Лорен

  • 240гр. бяло брашно;
  • 140гр. размекнато масло;
  • 1 жълтък;
  • сол;
  • 3с.л. студена вода.

За пълнежа

  • 5-6 слайса бекон;
  • 250гр. сирене Ементал (настъргано);
  • 4бр. яйца;
  • 400мл. готварска сметана;
  • пресен лук около 1с.л.;
  • черен пипер;
  • сол на вкус;
  • индийско орехче.

Как се прави киш Лорен

Как се прави Киш Лорен
Ето го и нашия готов киш
  1. От брашното, маслото, жълтъка, водата и щипка сол замесваме меко тесто (не се меси продължително време). Разточваме тестото с дебелина около 5мм. и притискаме с ръце за да приеме формата на тавичката (диаметър 24см.).
  2. Оформяме ръбчето, като изрязваме излишното тесто. Надупчваме тестото с вилица и го прибираме в хладилник за около 30мин.
  3. През това време нарязваме бекона и го запържваме на тиган за около 5мин. Слагаме го на кухненска хартия за да попие мазнината.
  4. В мазнината от бекона запържваме лука за около 7-8мин. Изваждаме от хладилника охладеното тесто, поръсваме половината от настъргания ементал, слагаме бекона и лука и отгоре поръсваме останалата част от ементала.
  5. Разбиваме яйцата, прибавяме готварската сметана, черен пипер, сол и индийско орехче. Заливаме с яйчената смес. Печем в предварително загрята фурна за около 40мин.

Киш Лорен може да се сервира топъл или студен в зависимост от вашите предпочитания, но който и вариант да изберете няма да сбъркате.

Бон апети!

Историята на киш Лорен

Първоначално, кишът Лорен е бил приготвян от паста за пай със сметана и яйца. С времето, рецептата се разпространява и става популярна в различни региони на Франция. През 16-ти век, в региона Лорен, към основните съставки се добавя и бекон, което внася допълнителен вкус и богатство на ястието.

През 19-ти и началото на 20-ти век, киш Лорен става все по-популярен извън границите на Франция и намира своето място в международната гурме кухня. Днес той се приготвя в различни вариации и включва разнообразни съставки като зеленчуци, сирена и риба.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Мусака от картофи и сирене

Тази рецепта за мусака от картофи и сирене, е още една версия на мусаката, но  този път безмесна. На практика много се доближава до...