Баница с готови кори е мързеливия не не по-малко вкусен прочит на традиционната българска баница. Баницата е останала важна част от домашната кухня и се приготвя все по-често, както от начинаещи в кухнята така и от напреднали. Въпреки че при традиционната баница, корите се точат на ръка, това изисква време и усилия, а в наши дни можем да използваме готови кори за да ускорим процеса на приготвяне на тази тестена вкусотия.
Готовите кори за баница са все по-популярни в последните години, тъй като са лесни за използване и може да ги намирате в почти всеки магазин за хранителни стоки или супермаркет.
Лесна рецепта за баница с готови кори
За препоръчване е да ползвате кръгли готови кори на сач. В тази рецепта съм ползвала одрински кори, но баницата става почти еднакво вкусно и с други подобни готови кори.
Необходими продукти
- 1 пакет готови кори (кръгли, за предпочитане на сач)
- 300-250 гр. сирене (може и овче, става още по вкусна баницата);
- 5 яйца;
- 400-500 гр кофичка кисело мляко;
- 100 мл газирана вода;
- 1 бакпулвер;
- 100 гр масло;
- олио.
Как се прави баница с готови кори
Започваме като смесим в купа киселото мляко, яйцата газираната вода и бакпулвера. Може да ползвате и обикновена хладка вода, но с газирана, баницата се надува повече и става по-пухкава. Вземате първата кора от пакета и я растилате. Разстелете първата кора, намажете я, с помощта на четка, с олио.
Пригответе си силиконова четка (не е задължително). Може с четка да намажете кората, за да нанесете равномерно от с, или да поръсите с черпак кората с кръгови движения. Натрошете сирене по цялата кора, като си го разпределите да има за всички.
Подготвяте си тава, която намазвате с малко олио, за да се отделя по лесно готовата баница след опичане и завивате кората на руло. Повтаряте това с всичките готови кори, като внимавате рулото да не е прекалено стегнато.
След като сте подредили корите в тавата, остава само още една стъпка. Разтопете маслото и с четка намажете добре корите отгоре. Така ще получите вкусна и хрупкава, добре опечена баница.
Надяваме се и вашата баница с готови кори да се е получила толкова вкусна и апетитна с тази лесна рецепта.
Сервирате леко изстинала с кисело мляко и идилията е пълна 🙂
Не бихме могли да искаме повече от тази рецепта, почти всичко е свършено, още преди да започнем с нейното приготвяне. Корите са ни поднесени на тепсия, единственото което трябва да направите е да забъркате сместа, да завиете корите и да опечете баницата. В зависимост от вашата фурна, ако тя е с вентилатор, печете баницата на 180 градуса за 30-40 минути, а без вентилатори, задайте градусите на 200.
Да ви е сладко!
Виж още:
Любопитно:
През 2023 година в град Бяла, русенска област се постави рекорд за най-голямата вита баница. Тя е била с тегло от 185кг и с диаметър 358 см. Приготвена е за празника на житото и хляба, който се чества всяка година на 8 юли.
Супер! И аз така я правя, защото откъде ти време за точени кори. С готови кори става също толкова вкусна. Аз я правя с корите На баба.