Приготвянето е лесно и най-вече подходящо за есенно-зимния сезон, когато търсим сгряващи ястия с достатъчно калории, които да ни подкрепят. Ето и рецептата за класическа пилешка кавърма, подправена с традиционни за България подправки.
Необходими продукти:
- пилешко месо – 600 г (най-подходящи са бутчета или филета, нарязани на хапки)
- лук – 3 средни глави (нарязан на ситно)
- чушки – 3 или 4 броя (по избор червени и/или зелени, най-добре се получава с печени и белени)
- домати – 3 големи домата, настъргани или нарязани на ситно, без ципата
- чесън – 2-3 скилидки, нарязан на ситно
- бяло вино – около 100 мл (за аромат и вкус)
- олио – 4-5 с.л.
- подправки – черен пипер, червен пипер, сол на вкус (чубрица, ако харесвате, по желание)
- пресен магданоз – за гарниране
(гъби – 200 г, нарязани на дребно, по желание за по-богат вкус, най-често не влизат в класическия метод за приготвяне)
Ето как се приготвя класическа пилешка кавърма
Започнете с подготовката на зеленчуците, като лука се нарязва на ситно, чушките също, а а ко ползвате гъби, нарежете и тях на дребно. Обелете чесънът и нарежете отново на ситно.
В голям тиган си загрейте олиото на среден огън. Добавете лука и чесъна и ги задушете, докато омекнат и започнат леко да се карамелизират. Добавете предварително нарязаното пилешко месо към лука и чесъна и гответе, като разбърквате от време на време, докато месото побелее и започне леко да се запържва.
Към пилешкото добавете чушките (и гъбите), и разбъркайте добре. Гответе за около 5-10 минути, докато зеленчуците започнат да омекват. Поръсете с червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Добавете виното и изчакайте алкохолът да се изпари, което става обикновено за около 5-10 минути.
Прибавяте и настърганите домати и разбъркайте добре. Оставете ястието да къкри на тих огън, докато доматите се сготвят и сосът започне да се сгъстява, което би трябвало да отнеме около 20-25 минути. Ако сосът стане твърде гъст, може да добавите малко вода или пилешки бульон.
В края добавете чубрицата и ако има нужда на вкус, допълнително сол и черен пипер. Горещата пилешка кавърма трябва да си почине за няколко минути преди да бъде сервирана, за да може да си поеме хубаво вкусовите.
Поднесете топла, като я поръсите с пресен магданоз за свежест. Картофено пюре, ориз или прясно изпечен домашен хляб са чудесно допълнение ако имате нужда, но се съмняваме 🙂
Бързи съвети:
Ако използвате пилешки бутчета, можете да ги обезкостите предварително, но определено е добра идея, тъй като месото от бутчетата ще придаде повече сочност на вашата кавърмата.
Ако предпочитате по-пикантен вкус, добавете малка люта чушка заедно с останалите зеленчуци.
Рецептата за класическа пилешка кавърма е пример за вид нашенско традиционно ястие, съчетаващо полезни продукти и достъпни съставки, които ще превърнат вашия обяд или вечеря в незабравимо угощение.
Виж още: