Класически кисели краставички по изпитана рецепта, хрупкави и идеални за мезене с тънка ракийка.
Дойде и това време на годината, когато по традиция започва да се прави зимнина от корнишони, които се затварят в буркани за зимнина. Едва ли има къща, която да не ги е приготвяла – това е класическа туршия, без която рядко се сяда на масата.
Продуктите са повече от достъпни, а краставичките са вече по пазарите. Ще ви трябват малко подправки, лук, оцет и пресен копър и ако знаете как да приготвите, за да не се вкиснат, ще имате ценна суровина за зимата.
Класическа рецепта за кисели краставички
Ето и как я правя аз, по стара рецепта, която моята баба ми даде, след като вече спря да се занимава с консервиране на зеленчуци. Преди да продължа с продуктите искам да вметна, че след като приготвите киселите краставички, задължително се слагат на хладно място (маза, изба и ли подобно хладно помещение). Първата година направих тази грешка да не ги прибера на хладно и въпреки че ги стерилизирах, станаха мътни и не се получиха.
Необходими продукти за 1 буркан кисели краставички
- корнишони (краставички, колкото ще ви трябват за подготвените буркани);
- буркан 800мл;
- едно резенче лук;
- 40 мл. оцет (винен 6%-та);
- черен пипер (около 5-6 зърна);
- стрък копър;
- 1 дафинов лист;
- 2-3 зрънца бахар;
- 1 с.л. захар;
- 1 равна с.л. едра сол;
- вода.
Начин на приготвяне
Подбирате си от пазара добре развити и по възможност прави корнишони, не много едри и здрави на вид. Трябва да са твърди, така че внимавате да не попаднете на меки краставички. В тази рецепта не ползваме аспирин, това си е класическия метод на приготвяне.
Ето и как ги правя аз: Подготвям си бурканите, измивам ги и оглеждам гърлото за да се уверя че не е наранено. Бомбаж се получава или от дефектна капачка или от ударен буркан.
Наливам 40мл оцет на дъното (или 4 с.л.), добавям резен лук, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и 2-3 зрънца бахар.
Краставичките, които предварително измивам и премахвам малка част от двата края с ножче подреждам прави в буркана, като внимавам да са плътно една до друга. Отстрани или отгоре добавям няколко стръка копър и заливам с преварена вода (може и изворна от големите бутилки).
Затварям плътно с капачки и ги стерилизирам за 5-7 минути (не повече) колкото да се запечатат. НЕ ги преварявайте, защото рискувате да не се получат толкова хрупкави, колкото всеки ги обича.
Изваждам ги от съда, изчаквам десетина минути и ги обръщам с капачките надолу. След като се охладят, задължително премествате готовите кисели краставички на хладно и тъмно място. Вече знаете как да ги приготвите по тази стара класическа рецепта. Получават се приятни на вкус, много хрупкави и сочни.
Успех!
Виж още рецепти за зимнина:
Супер! Направих ги! Трябва ли да обръщам краставичките периодично след като са прибрани в мазето?
Може да ги обръщаш през ден. Аз така правя, за да разбълникам малко водата в киселите краставички.