НачалоРецептиТуршия / зимнинаКласическа рецепта за кисели...

Класическа рецепта за кисели краставички в буркан

Класически кисели краставички по изпитана рецепта, хрупкави и идеални за мезене с тънка ракийка.

Дойде и това време на годината, когато по традиция започва да се прави зимнина от корнишони, които се затварят в буркани за зимнина. Едва ли има къща, която да не ги е приготвяла – това е класическа туршия, без която рядко се сяда на масата.

Продуктите са повече от достъпни, а краставичките са вече по пазарите. Ще ви трябват малко подправки, лук, оцет и пресен копър и ако знаете как да приготвите, за да не се вкиснат, ще имате ценна суровина за зимата.

Класическа рецепта за кисели краставички

Ето и как я правя аз, по стара рецепта, която моята баба ми даде, след като вече спря да се занимава с консервиране на зеленчуци. Преди да продължа с продуктите искам да вметна, че след като приготвите киселите краставички, задължително се слагат на хладно място (маза, изба и ли подобно хладно помещение). Първата година направих тази грешка да не ги прибера на хладно и въпреки че ги стерилизирах, станаха мътни и не се получиха.

Необходими продукти за 1 буркан кисели краставички

Класическа рецепта за кисели краставички

  • корнишони (краставички, колкото ще ви трябват за подготвените буркани);
  • буркан 800мл;
  • едно резенче лук;
  • 40 мл. оцет (винен 6%-та);
  • черен пипер (около 5-6 зърна);
  • стрък копър;
  • 1 дафинов лист;
  • 2-3 зрънца бахар;
  • 1 с.л. захар;
  • 1 равна с.л. едра сол;
  • вода.

Начин на приготвяне

Класическа рецепта за кисели краставички

Подбирате си от пазара добре развити и по възможност прави корнишони, не много едри и здрави на вид. Трябва да са твърди, така че внимавате да не попаднете на меки краставички. В тази рецепта не ползваме аспирин, това си е класическия метод на приготвяне.

Ето и как ги правя аз: Подготвям си бурканите, измивам ги и оглеждам гърлото за да се уверя че не е наранено. Бомбаж се получава или от дефектна капачка или от ударен буркан.

Наливам 40мл оцет на дъното (или 4 с.л.), добавям резен лук,  1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и 2-3 зрънца бахар.

Краставичките, които предварително измивам и премахвам малка част от двата края с ножче подреждам прави в буркана, като внимавам да са плътно една до друга. Отстрани или отгоре добавям няколко стръка копър и заливам с преварена вода (може и изворна от големите бутилки).

Класическа рецепта за кисели краставички

Затварям плътно с капачки и ги стерилизирам за 5-7 минути (не повече) колкото да се запечатат. НЕ ги преварявайте, защото рискувате да не се получат толкова хрупкави, колкото всеки ги обича.

Изваждам ги от съда, изчаквам десетина минути и ги обръщам с капачките надолу. След като се охладят, задължително премествате готовите кисели краставички на хладно и тъмно място. Вече знаете как да ги приготвите по тази стара класическа рецепта. Получават се приятни на вкус, много хрупкави и сочни.

Успех!

Виж още рецепти за зимнина:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията
2 коментари

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат