Класическа рецепта за кьопоолу

Ако има някоя разядка, освен лютеницата, която да свързваме толкова много с нашето детство и летните месеци, то това е класическото кьопоолу. Освен, че е перфектната разядка, то е подходящо и за намазване върху хляб. Затова й днес решихме да споделим една стара, но класическа рецепта за кьопоолу.

С леката си пикантност и богат вкус, тази традиционно приготвена смес от патладжани, чушки, чесън у още няколко продукта е изключително подходяща, когато първите пресни и домашни зеленчуци се появят  на пазара.

Класическа рецепта за кьопоолу

Ето и необходимите продукти, с които да приготвите кьопоолу по класическия метод.

  • 550 гр патладжани;
  • 120 гр смесени чушки (червени и зелени);
  • 80 гр. домати;
  • 30 гр лук;
  • 15 гр чесън;
  • 50 мл. оцет;
  • 20 мл оцет;
  • магданоз;
  • сол на вкус.

Как се прави кьопоолу по класическа рецепта

Първо трябва да си подберете от пазара млади и крехки, средно големи патладжани.

Изпичате ги във фурна, но да не потъмнява вътрешността им. Обелват се още горещи и се смесват с опечените, обелени, почистени от семето и нарязани на ситно чушки, а също така със ситно нарязания лук и обелените и нарязани на дребно червени домати.

Сместа се намачква много добре докато се получи еднородна маса. Прибавят се олиото, чесънът, който предварително е счукан, солта, оцетът и ситно нарязания магданоз и всичко това се разбърква много добре. Пресипва се в чиния, заглажда се и се набраздява с нож или вилица.

Вместо печени пиперки и червени домати в кьопоолуто може да се прибавят ситно счукани орехи. Може да се поднесе като салата, като гарнитура към печено или пържено месо, да се маже на филии или просто като разядка.

Вече знаете как да изпълните класическа рецепта за кьопоолу, за по-малко от час и половина.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име