Българската класическа мусака е уникално ястие, което може да се приготви по най-различни начини, но традиционния начин за приготвяне на ястието у нас е с кайма и картофи, малко моркови, лук и разбира се подправки и много любов.
Мусака рецепта
Мусаката е не само едно от най-популярните ястия у нас, но и символ на кулинарната ни история. Тази вкусна комбинация от най-обикновени продукти съчетани заедно и запечени на фурна с превъзходна и пухкава заливка от кисело или прясно мляко, кара възприятията ни да се изострят в очакване на първата порция. Ето и необходимите продукти за традиционна българска мусака по класическа рецепта.
Продукти и съставки за мусаката
- 400-450 гр. кайма от плешка;
- 6 големи картофи;
- 80 мл олио;
- 2 настъргани домата;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- чубрица;
- черен пипер, червен пипер;
- сол на вкус.
За заливката
- 5 яйца за пухкава заливка;
- 400-500 мл. кисело мляко;
- половин пакетче бакпулвер за ефирна текстура;
- сол на вкус.
Начин на приготвяне на Мусака
Първо трябва да загреете мазнината в тенджера и към нея да добавите предварително нарязания на лук и морковите също нарязани на малки кубчета. Запържвате ги за няколко минути и към тях добавяте каймата. С дървена шпатула раздробявате каймата така че да не остане на големи буци а да се раздроби на малки парченца и добавяте настъргания домат.
Готвите за около 5 минути и прибавяте червен пипер след което разбърквате още малко. Нарязвате картофите на кубчета с приблизителен размер 1 на 1 см и ги прибавяте към каймата. Подправяте всичко това със сол на вкус, чубрицата и черен пипер и заливате с две чаши вода (приблизително 400 мл).
След като всичко се е смесило добре, прехвърляте в подходяща тава и местите в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Печете до готовност на картофите.
Сега следва да направите може би най-важната част от цялото ястие, да приготвите заливката за мусаката.
Може да приготвите заливката както с кисело, така и с прясно мляко. В тази рецепта ще я приготвим с кисело мляко, но ако искате да пробвате с прясно, ето и рецепта за заливка за мусака с прясно мляко (даже 4 варианта).
Приготвяте заливката по следния начин: чуквате 5 яйца (нашата е по-багата, но може и с 4) в подходяща купа и добавяте кисело мляко, щипка сол и бакпулвера, който ще направи заливката по пухкава и надигната. Смесвате всичко много добре докато шупне. Важно е да приготвите заливката точно преди да залеете мусаката, а не много преди това.
Когато мусаката е почти сготвена я изваждате от фурна, разпределяте отгоре и равномерно заливката и печете докато придобие приятен, леко кафеникав загар.
Най-добра за консумация е топла с няколко лъжици кисело мляко отстрани.
Успех!
Други рецепти за мусака
Ако нашата рецепта за класическа българска мусака с добре познатите за нашия край продукти в нея ви е харесала, може да приготвите някой път и тази мусака с кисело.
Ето и още няколко варианта за рецепти, по които може да приготвите по малко по-различен начин това вкусно ястие.
Получи се страхотна и страшно вкусна мусака! Благодаря за рецептата.
Личи си ме е правена, със всички тези детайлни снимки чак ми се прияде и реших да я пробвам по Вашата рецепта. Стана много добре, пухкава сочна и вкусна! Препоръчвам
Сготвено! Домашното си е домашно, а стана и вкусна при това !
Получи ми се. Класическата мусака си е най вкусна.
А така, баш мусака. Най я харесвам с пухкава заливка. Няма равна, а рецептата е ок!
Най-вкусната мусака, която съм яла! Поръсих и малко смарадала към мусаката, получи се перфектно. Чубирцата явно прави вкусът по-богат, досега не съм слагала. Получи се мнгоо вкусно.