четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЯстия с месоПилешко месоКласическа рецепта за пиле...

Класическа рецепта за пиле фрикасе

Пиле фрикасе е класическо ястие, което може би ще се приготвя вечно. Техниката за приготвяне – фрикасе, идва от френската кухня и представлява запържено месо, което в последствие е задушено и залято с бял сос.

Сервирайте тази невероятна храна с кремообразно картофено пюре и хрупкав хляб, за да се насладите максимално на ястието.

Какво е пиле фрикасе

Това е по-скоро метод на готвене, отколкото истинска рецепта. Пилешко фрикасе буквално означава нарязано и пържено пиле, така че какво ще добавите към пилето зависи изцяло от вас. Но това, което в днешно време се приема за  пиле фрикасе, е пилето, задушено в сметанов сос от бяло вино.

Добрата новина е, че можете да добавите всякакви зеленчуци, които могат да поддържат бавен процес на задушаване, без да се разпадат. Така че моркови, гъби, зелен фасул или дори броколи ще свършат работа, ако не искате да се придържате към класическата рецепта.

Но да не се отклоняваме, а да продължим с класическия метода за приготвяне на пилешкото месо с техниката фрикасе.

Рецепта за пиле фрикасе

При тази рецепта пилешкото се задушава в кремообразен сос от сметана и бяло вино, което прави пилето крехко и с богат вкус. Количествата на продуктите в тази рецепта е разчетена за 6 порции.

Необходими продуктипиле фрикасе

  • 500 гр пилешко месо;
  • 20 гр масло;
  • 1 малка глава лук;
  • 2 скилидки чесън (ситно нарязани);
  • 2 моркова (нарязани на едро);
  • 3-4 стръка мащерка;
  • 30 гр бяло брашно;
  • 1/2 ч.ч. бяло вино;
  • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон;
  • 1/2 ч.ч. готварска сметана;
  • 1 супена лъжица зехтин;
  • сол и черен пипер на вкус.

Как се прави пиле фрикасе

бял сос за пиле фрикасе

Първо загрейте фурната до 180 градуса. Подсушете пилето с хартиена кърпа и подправете със сол и черен пипер. Нарежете пилето на кубчета. Подгответе си голям дълбок тиган и на среден до силен огън с 1 супена лъжица зехтин запържете месото за около 5 минути до златист цвят.

Извадете в чиния и оставете настрана, докато е необходимо. В тигана добавете 1 супена лъжица масло и задушете нарязания лук и моркови на слаб огън за 10 минути. Добавете чесъна и пресни листа от мащерка и разбъркайте за около минута.

След това добавете 2 супени лъжици брашно и гответе, като разбърквате, докато брашното се абсорбира напълно от мазнината. Добавете 1/2 чаша бяло вино и оставете да къкри за малко, след което налейте и пилешкия бульон.

Върнете пилето в тигана заедно със сместа и гответе за около 30 минути. Добавете сметана и разбъркайте за няколко минути докато всичко се смеси. Ако е необходимо подправете със сол. Може да гарнирате със зелена подправка за повече аромат.

Да ви е сладко!

Разгледайте и другите ни рецепти с пилешко месо, като:

Цяло пиле върху сол

Пиле в сладко-кисел сос

Пиле с кисело зеле

Рецепта за пикантно пиле

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...