Пиле фрикасе е класическо ястие, което може би ще се приготвя вечно. Техниката за приготвяне – фрикасе, идва от френската кухня и представлява запържено месо, което в последствие е задушено и залято с бял сос.
Сервирайте тази невероятна храна с кремообразно картофено пюре и хрупкав хляб, за да се насладите максимално на ястието.
Рецепта за класическо пиле фрикасе
При тази рецепта пилешкото се задушава в кремообразен сос от сметана и бяло вино, което прави пилето крехко и с богат вкус. Количествата на продуктите в тази рецепта е разчетена за 6 порции.
Необходими продукти
- 500 гр пилешко месо;
- 20 гр масло;
- 1 малка глава лук;
- 2 скилидки чесън (ситно нарязани);
- 2 моркова (нарязани на едро);
- 3-4 стръка мащерка;
- 30 гр бяло брашно;
- 1/2 ч.ч. бяло вино;
- 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон;
- 1/2 ч.ч. готварска сметана;
- 1 супена лъжица зехтин;
- сол и черен пипер на вкус.
Как се прави класическо пиле фрикасе
Първо загрейте фурната до 180 градуса. Подсушете пилето с хартиена кърпа и подправете със сол и черен пипер. Нарежете пилето на кубчета. Подгответе си голям дълбок тиган и на среден до силен огън с 1 супена лъжица зехтин запържете месото за около 5 минути до златист цвят.
Извадете в чиния и оставете настрана, докато е необходимо. В тигана добавете 1 супена лъжица масло и задушете нарязания лук и моркови на слаб огън за 10 минути. Добавете чесъна и пресни листа от мащерка и разбъркайте за около минута.
След това добавете 2 супени лъжици брашно и гответе, като разбърквате, докато брашното се абсорбира напълно от мазнината. Добавете 1/2 чаша бяло вино и оставете да къкри за малко, след което налейте и пилешкия бульон.
Върнете пилето в тигана заедно със сместа и гответе за около 30 минути. Добавете сметана и разбъркайте за няколко минути докато всичко се смеси. Ако е необходимо подправете със сол. Може да гарнирате със зелена подправка за повече аромат. Вашето класическо пиле фрикасе е готово!
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни рецепти с пилешко месо, като: