Надяваме се тук да не разочароваме никои, защото тази рецепта за яйца по панагюрски с кисело мляко е класическия вариант, както я знаят повечето хора. Прави се разбира се от поширани яйца забулени във вряла вида и залети с кисело мляко и чесън, а за запръжка се ползва най-често запържено олио с червен пипер.
В действителност така стават най-вкусни, а чесънът добавя онази лека пикантност която ни кара да ядем и да топим и отново и отново.
Класически яйца по панагюрски
За разлика от оригиналът на рецептата, тук няма сирене, макар някои хора да натрошават отстрани или да слагат направо при яйцата. Изборът е ваш.
Необходими продукти за две порции
- 6 яйца;
- 500 гр кисело мляко;
- 3 скилидки чесън;
- 50 мл олио или 50 гр масло за запръжка.
За поширането:
- 1 с.л. оцет;
- вода;
- сол.
Ето как се готвят
За да направите успешно поширано яйце, има малък трик. След кат загреете вода на среден огън, например 7 (от 1 до 10), трябва да ги пуснете в центъра, където се завихря от ниско, така че яйцето по възможност да не се разпръсне.
Не забравяйте предварително да подкиселите водата с 1 с.л. оцет и щипка сол.
За да направите млечен сос, вземате си една кофичка кисело мляко и я разбивате добре. Настъргвате 3 скилидки чесън на ситно ренде, които добавяте към млякото и отново разбърквате. Ще е добре да направите това още в началото, за да може чесънът да си пусне аромата.
Запържвате малко олио с червен пипер като внимавате да не го прегорите, защото ще съсипе цялото ястие. Ако загори, просто направете нова запръжка и след кат сложите червения пипер веднага отнемете от котлона и разбъркайте.
Сглобяването на ястието е повече от лесно. Изваждате пошираните яйца, нареждате ги чинии и ги заливате с киселото мляко.
Със запърженото олио заливате вече готовите яйца по панагюрски и сервирате, докато са още топли.
Да ви е сладко!
Виж още: