Класическа супа топчета

Тази рецепта за предястие е една от най-популярните в българската кухня, която всеки помни от детството си - класическа супа топчета, приготвена с любов, по традиционния начин.

Ястието е отличен избор за предястие за обяд или вечеря, а често и като основно през хладните месеци. Съчетава приятен вкус благодарение на съставките като кайма, ориз и зеленчуци.

Рецепта за класическа супа топчета

Ето как се прави супата стъпка по стъпка, за да постигнете перфектния баланс на  вкусовете. За да приготвите тази традиционна супа, ще са ви необходими следните

продукти за приготвяне:

  • 250-300 гр кайма (свинска, телешка или смес)
  • 3-4 супени лъжици ориз (за топчетата) и допълнително 50 грама за супата по желание
  • 2 глави стар лук (половин глава за каймата и още една глава за супата)
  • 2 моркова
  • 50 гр целина (по желание)
  • 200 гр домати (може и от консерва)
  • 2 литра зеленчуков бульон
  • магданоз, черен пипер, сол и други подправки по избор

за застройката:

  • 2 жълтъка
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 1-2 с.л. брашно

Начин на приготвяне

Започнете с подготовката на каймата. Смесете я с половин глава ситно нарязан лук, сол и черен пипер. Оформете малки топчета с диаметър приблизително 1-2 см. Може да ги оваляте в малко брашно, за да запазят формата си при готвене.​

В подходяща тенджера загрейте олио и запържете останалия лук и настърганите моркови. Добавете ситно нарязаната целина, ако използвате такава. Залейте със зеленчуковия бульон и оставете да се готви за няколко минути.

След като бульонът се сгорещи, добавете топчетата едно по едно и изчакайте да изплуват на повърхността, това е знак, че са готови (средн оза 15-20 минути). Намалете температурата и добавете ориза ако ще добавяте такъв и във супата. Оставете  да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, докато оризът и топчетата се сготвят напълно​, след което добавете доматите.

Застройката придава на супата плътност и характерен вкус. За да я направите, смесете 2 жълтъка с 4 супени лъжици кисело мляко и една или 1 супени лъжица брашно и разбийте до гладка смес. Добавете я към застройката за супа топчета с няколко лъжици от горещата супа, и разбъркайте. След това я изсипете бавно в супата, като непрекъснато бъркате, за да избегнете пресичане​.

Оставете супата за още няколко минути на слаб огън, след което я махнете от котлона. Добавете ситно нарязан магданоз и оставете под капак за 5 минути, за да се смесят ароматите​.

Полезни съвети за приготвяне на класическа супа топчета

  • за по-голяма плътност и аромат, добавете малко фиде или допълнителни картофи към супата.
  • внимавайте при добавяне на застройката (температурата на супата и застройката трябва да бъде еднаква, за да не се пресече).
  • подправете супата най-накрая, за да запазите свежестта на подправките и да подсилите вкуса на ястието​.

С тази рецепта ще приготвите класическа супа топчета, която е не само вкусна, но и богата на аромати и текстури. Предвястиети е чудесен избор за всеки, който иска да се наслади на вкусна хрната по изпитана и неподправена класическа рецепта.

Виж още: 3 начина за супа от топчета с кайма

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано