Класическа царска туршия

Хрупкава и сладко-кисела царската туршия е една от най-харесваните и вкусни зимнини, която задължително присъства на всяка маса. Наричана "царска" заради разнообразните зеленчуци от които може да се приготви, в състава й може да влязат камби, карфиол, чушки, моркови и дори краставици, но задължително присъства целина.

Прави се с марината от оцет, сол и захар, а ако се сурова туршия не се ползва оцет. често се добавя аспирин за по-дълго запазване на консервите и може да се прави със и без варене (стерилизация). В тази статия ще разгледаме няколко варианта на класическата рецепта за царска туршия, базирани на традиционни методи на приготвяне.

Необходими продукти:

Основните зеленчуци за туршията са камби, карфиол, моркови, и целина. Тези зеленчуци придават красив и цветен вид на туршията, но освен вкусна, с тях става и много хрупкава.

  • Камби, 3 кг
  • Карфиол, 1-2 глави
  • Моркови, 1 кг
  • Целина, 2 връзки (корен и листа)
  • Чесън, 2 глави (по желание)
  • Магданоз, 2 връзки
  • по 2 аспирина на буркан (един отгоре и един долу)

За маринатата:

  • вода, 2 литра
  • винен оцет, 1 литър
  • захар, 500 гр
  • сол, 250 гр
  • черен пипер на зърна, 30 бр
  • мед – 6 с.л. (ако не ползвате захар)

Начин на приготвяне:

нарязване на зеленчуците

За да направите истинска царска туршия, започнете със зеленчуците. Те се почистват и нарязват на едри парчета. Камбите може да се нарежат на четвъртинки, карфиолът се разделя на розички, а морковите на колелца. Целината се режи на стръкове.

В голям съд се смесват водата, оцетът, солта и захарта. След като солта и захарта (или меда) се разтворят се добавя черен пипер на зърна. Маринатата се оставя да заври, след което се отстранява от огъня и се оставя да се охлади малко (не много).

Започнете да подреждате зеленчуците, в буркани като ги редувате. Може да добавите няколко зърна черен пипер и целина между редовете за допълнителен аромат.

редене на царската туршия

Залейте зеленчуците с леко охладената марината, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити.

Затворете плътно с капачки  и обърнете бурканите с гърлото надолу. След няколко дни, зеленчуците ще започнат да поемат от маринатата и ще омекнат.

Така приготвена, тази царска туршия е готова за консумация след около 2 седмици. Ако искате да запазите туршията за по-дълъг период, можете да стерилизирате бурканите за около 10 минути след кипване на водата. По този начин ще осигурите дълготрайна свежест на зеленчуците през цялата зима.

Съвети и вариации:

  • добавянето на олио е по желание, но придава мекота и плътност на маринатата.
  • Можете да импровизирате със зеленчуците, като добавите още карфиол, чушки, малко зеле или краставици, за да направите туршията по-богата.

Тънкостите на оригиналната царска туршия се крият в точното количество при приготвяне на марината и качествените пресни зеленчуци. Освен че става изключително вкусна, тя е и полезна, тъй като запазва голяма част от витамините и минералите на зеленчуците.

Не пропускайте: Сурова туршия в бидон

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано