НачалоРецептиСосовеКласически бял сос -...

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия. Този сос е обичан заради своята мека, кремообразна консистенция и способността си да погълне вкусовете на другите съставки в ястието.

Варианти на класически бял сос

Бешамелът е може би най-известния бял сос, който също така е универсален. С него може залеете най-различни гозби включително пълнени чушки, кюфтета, пиле фрикасе, както и сглобяващ сос за класическа лазаня.

Белият сос е универсален сос в най-общия си вариант включва брашно, прясно мляко и масло. Ето и няколко рецепти за класически бял сос, които ще ви помогнат да изберете правилният за вашето ястие.

Класически бял сос Бешамел

Това е най-лесният за приготвяне сос, лишен от всякакви странични подправки. Целта е да не се откроява, а да играе ролята на слепващ или поддържащ компонент в ястията. Необходимите продукти за този сос за както следва:

  • 250 мл. прясно мляко;
  • 2 с.л. брашно;
  • 2 с.л. масло и сол на вкус.

За да приготвите соса, първо трябва да запържите брашното в маслото. Преди да добавите млякото, трябва да го затоплите. Доливайте по малко от млякото при непрестанно бъркане, докато сгъстите соса до подходяща за вас консистенция. Оставете да заври и отнемете от котлона, като подправите със сол.

Забележка: Ако ще приготвяте този сос за пълнени чушки или лазаня, може да добавите индийско орехче.

Класически чеснов бял сос

За този вкусен сос ще са ви точно 3 продукти и зехтин плюс оцет за подправяне. Ето и количествата:

  • 1-2 скилидки чесън;
  • 10 супени лъжици кисело мляко;
  • 2 с.л. настърган пармезан;
  • 4 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. оцет по желание.

В подходящ съд слагате абсолютно всички съставки по-горе и разбивате добре с телена бъркалка. Преди сервиране или подправяне на ястия охладете добре в хладилник.

Калсически бял сос за кюфтета

Това ястие с дълбоки корени още от времето, когато имаше обществени столове е все още предпочитано от много хора. А за да се получи както трябва, ще ви е нужен бял сос за кюфтенцата. Ето и как да о приготвите с продуктите по-долу:

  • 3 средни по големи  жълтъка или 2 от XL яйце;
  • 5 с.л. брашно с връх;
  • 1 кофичка кисело мляко;
  • 50 гр. масло;
  • сол на вкус.

В подходящ съд разбийте жълтъците заедно с киселото мляко, маслото и брашното. От бульона в който сте попарили кюфтета вземате 1 ч.ч. и добавяте постепенно към сместа, докато се се получи добра консистенция. Имайте предвид, че колкото повече държите с соса на котлона, толкова повече ще се сгъсти, така че преценете според случая.

Бял сос със сирене

Класически бял сос

Този сос е подходящ за заливате на яйца, както и за пица. Необходими продукти за соса са както следва:

  • 50 гр. масло;
  • 50 гр. брашно;
  • 500 мл прясно мляко;
  • 100 гр. настърган кашкавал или пармезан;
  • сол и бял пипер на вкус;

Следвайте същите стъпки като при чесновия сос, след което, когато сосът е готов, добавете настърганото сирене и разбъркайте докато се разтопи и се разпредели равномерно в соса.

Бял сос със зехтин и босилек

Класически бял сос

Този бял сос е подходящ за спагети и всякакъв вид паста. Необходимите продукти са:

  • 50 гр. зехтин;
  • 50 гр. брашно;
  • 500 мл прясно мляко;
  • люта сушена чушка (по желание);
  • сол и бял пипер на вкус;
  • пресен босилек.

Правите соса както класическия сос, но накрая добавете нарязан пресен босилек и смесете добре. По желание, можете да добавите и натрошена на ситно сушена люта чушка за по-интензивен вкус.

Да ви е сладко!

Ако по-горните рецепти за класически бял сос са ви били полезни, разгледайте още 5 варианта за сос за пълнени чушки в тази статия.

Не пропускайте да направите и вкусни пълнени чушки по тази рецепта.

Снимки: stock.adobe.com, CC0

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име