четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоРецептиПечиваКласически картофен огретен -...

Класически картофен огретен – рецепта от класа

Картофеният огретен е едно от най-обичаните ястия в много кухни по света, но като че ли повечето хора предпочитат класически картофен огретен – неговата оригинална рецепта с картофи и сирене.

Рецепта за класически картофен огретен

Този класически деликатес предлага комбинация от меки, нежни картофи, смесени със прясно мляко, сирене и подправки. Резултатът е изключително ароматен и сетивен опит, който никога не излиза от мода. В тази статия ще ви представя рецепти за класически картофен огретен, която може да приготвите у дома и да се насладите на този изискан вкус.

Нужни съставки за класически картофен огретен

  • 1,5 кг картофи;
  • 2 големи глави лук, нарязани на тънки резени;
  • 2 чаши прясно мляко;
  • 1 чаена чаша настъргано сирене;
  • 3 супени лъжици масло;
  • Сол на вкус;
  • Прясно смлян черен пипер;
  • Сух червен пипер (по избор).

Начин на приготвяне на огретен по класическа рецепта

Днес ще ви запознаем с две рецепти за огретен по класически метод. Едната е с обикновенни жълти картофи, прясно мялко и сирене, а другата с червени картофи и чедър сирене.

Рецепта #1 – огретен с картофи, сирене и прясно мляко

Класически картофен огретен

Стъпка 1

Подготовка на картофите
Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Измийте картофите и ги обелете. Нарежете ги на тънки резени с помощта на остро ножче.

Стъпка 2

Приготвяне на сместа
В голяма купа смесете прясното мляко и настърганото  сирене. Добавете нарязания лук и разбъркайте добре. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Ако предпочитате по-пикантен вкус, можете да добавите и малко сух червен пипер. Така вашия класически картофен огретен ще стане още по вкусен за любителите на леко лютивите храни.

Стъпка 3

Наслояване
Вземете голяма плитка тава за готвене и намажете дъното и страните й с масло. Направете първи слой от нарязаните картофи, като ги подредите равномерно. Покрийте с тънък слой от сместа с прясно мляко и сирене. Повторете процеса, докато използвате всички картофи и сместа.

Стъпка 4

Завършване на ястието
Последният слой трябва отново да бъде от сместа от прясно мляко и сирене. Сложете тавата в предварително загрята фурна за около 1 час или докато картофите станат меки и горният слой придобие златист цвят.

Стъпка 5

Поднасяне и сервиране
Когато вашия класически картофени огретен е готов, го извадете от фурната и оставете да почива за няколко минути. След като се охлади малко, нарежете на порции и сервирайте топъл.

Рецепта #2 – класически картофен огретен с прясно мляко, червени картофи и сирене

Класически картофен огретен
Kартофен класически огретен с червени картофи и чедър
  • 4 средно червени картофа, нарязани на тънко;
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на кръгчета;
  • сол и смлян черен пипер на вкус;
  • 3 супени лъжици масло;
  • 3 супени лъжици универсално брашно;
  • ½ чаена лъжичка сол;
  • 2 чаши прясно мляко;
  • 1 ½ чаши настъргано сирене чедър или обикновенно бяло сирене.

Начин на приготвяне на огретена по класическа рецепта

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете с масло еднолитров съд за гювеч или тава.
  2. Наредете 1/2 от картофите на дъното на тават.
  3. Подправете със сол и черен пипер. Отгоре наредете филийки лук, след което покрийте с останалите картофи. Подправете отново със сол и черен пипер.
  4. Разтопете маслото в тиган на среден огън. Постепенно добавете брашно и сол и гответе, като разбърквате непрекъснато, докато вкусът на суровото брашно изчезне – около 1 минута. Постепенно добавете мляко, около 1/4 чаша наведнъж, като разбърквате добре след всяко добавяне, за да се смеси. Постепенното добавяне и разбиване на мляко ще ви помогне да избегнете бучки във сместта.
  5. Гответе, като разбърквате непрекъснато, докато сместа се сгъсти от 3 до 5 минути. Разбъркайте сиренето наведнъж, продължете да разбърквате, докато се разтопи – 30 до 60 секунди. Залейте картофите със сиренения сос и покрийте с алуминиево фолио.
  6. Печете в предварително загрятата фурна, докато картофите омекнат и сосът шупне, около 1 час и половина.
  7. Извадете от фурната когато сметнете, че вашия класически картофен огретен е готов и оставете на изстине.

По желание може да настържите кашкавал 10 минути преди да е готов огретена.

Сервирайте топъл. Приятен апетит.

Съвет: За най-добри резултати нарежете картофите на тънки филийки.

Класически картофен огретен
Kартофен класически огретен с червени картофи и чедър

Резюме

Всеки един класически картофен огретен е неотразимо ястие, на което може да се насладите в уюта на своя дом. Следвайки горната рецепта, можете да приготвите вкусно и ароматно ястие, което ще покори всички вкусови рецептори. Насладете се на класическия вкус на картофения огретен и впечатлете своите близки и гости с тази изискана деликатеса.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Как да изберем перфектния панталон за лятото

Ако не искате да да носите лятото поли, тогава по-добре вижте кои панталони ще бъдат актуални през този горещ сезон. Сред тях със сигурност...