Класически крем карамел по изпитана рецепта

Крем карамел е един от най-известните и обичани десерти в света. Този изискан сладкиш, с гладка текстура и карамелизирана коричка, е любим десерт на много поколения. Макар и понякога  да изглежда труден за приготвяне, крем карамелът всъщност изисква само няколко основни съставки и малко търпение. В тази статия ще ви предложим рецепта за класически крем карамел, основните му съставки и стъпките за неговото приготвяне.

Крем карамелът има дълга и богата история, която може да бъде проследена до Средновековието. Смята се, че произхожда от Европа, като през вековете е претърпял различни модификации и вариации. Във Франция той е известен като „crème caramel„, докато в Испания е наричан „flan„. На английски е познат под името „caramel custard„, Въпреки различните имена и вариации, основната концепция на десерта остава непроменена: гладък крем с карамелизирана захарна коричка.

Класически крем карамел

Не позволявайте на тази еластична текстура и кадифена консистенция на този карамелен десерт да ви плашат. Приготвянето му у дома е по-лесно, отколкото си мислите – дори и от напълно начинаещи! Ще се учудите, как само с 4 съставки, които се намират почти винаги във всеки дом, ще имате един съвършен и уникално вкусен крем карамел.

Ето и необходимите продукти за този уникално вкусен десерт (за 10 порции):

  • 1 л прясно мляко;
  • 240 грама захар (за крема);
  • 8 яйца;
  • ванилия.
  • 120 гр захар за карамеления слой;

Как да направите крем-карамелът

В подходящ съд слагате захарта със съвсем малко водичка и загрявате, докато се карамелизира. Повечето рецепти ще ви помолят да разтопите захарта в тенджера до златисто, за да създадете карамеления слой за крема. Това звучи добре, но всъщност тук има много място за грешки. Захарта може лесно да загори, така че вместо това  разтворете захарта с малко вода в тенджера и да добавете малко оцет, за да предотвратите образуването на бучки и загаряне. Това е една малка допълнителна стъпка, но ще оцените ефекта от нея. Също така по лесно ще почистите съдът от карамелизираната захар за крема. От така разтопената и сгъстена захар сложете по малко във всяка купичка и отделете на страна да изстине.

Кипвате си млякото, а в отделен съд разбивате яйцата, след което започвате да добавяте по малко млякото и захарта при бързо бъркане. Така получената млечно-яйчена смес се налива в купичките за крем карамел, които нареждате в тава. Тъй като десерта ще се пече на водна баня, в тавата добавяте хладна вода, която да е 2-3 см под ръба й. Пече се на 160 градуса на долна и горна фурна без вентилатор за 40 минути.

Ето и малко тънкости при приготвяне на сполучлив крем карамел, който да се стане на шупли и да бъде идеално гладък. За да стане ова, трябва да следите водата в тавата да не завира и в никакъв случай да не загрявате фурната на по-висока от посочената температура. Ако водата тръгне да кипва, просто добавете няколко кубчета лед. Това ще и попречи да заври.

Когато кремът е вече готов, го изваждате и го оставяте да изстине във водата. За по-добър вкус след изстиването му може да го охладите във хладилник.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано