Необходими продукти:
- 4-5 средно големи яйца
- 3-4 печени червени или зелени чушки (или и двата вида)
- 200 г бяло саламурено сирене
- 1 домат (или доматено пюре)
- 1 малка глава лук (по желание)
- 2 с.л. олио за пържене
- черен пипер на вкус
- пресен магданоз (по желание)
- сол на вкус (ако има нужда изобщо)
Стъпки за приготвяне на Миш-Маш
Подготовка на продуктите
Първо трябва да подготвите основните продукти. Ако използвате пресни чушки, те трябва да се изпекат предварително, след което се обелват и нарязват на ивици. Ако нямате време за това, може да използвате готови печени чушки, които могат да бъдат купени от магазин.
Доматите също трябва да се обелят и нарежат на малки кубчета. Ако предпочитате, можете да използвате и доматено пюре, което е бърз и удобен вариант заесента и зимата.
Задушаване на лука и чушките за Миш-Маш-а
В тиган загрейте олиото и в него задушете нарязания лук, докато стане прозрачен и мек. Лукът придава допълнителна сладост на ястието, но може да бъде пропуснат, ако не ви харесва. Към него добавете нарязаните печени чушки и ги задушавайте за още 5-7 минути, като разбърквате от време на време.
Добавяне на домати
След като чушките са омекнали, добавете нарязаните домати. Ако използвате доматено пюре, добавете около 2-3 супени лъжици. Оставете зеленчуците да къкрят на слаб огън за около 10 минути, докато доматите омекнат напълно и сосът се сгъсти.
Приготвяне на яйцата и сиренето
Разбийте яйцата в купа и натрошете сиренето. Класическото българско сирене е най-добрият избор за миш-маш, защото добавя солен вкус и текстура на ястието. Добавете яйцата и сиренето към тигана със зеленчуците. Бъркайте внимателно на слаб огън, за да не се пресекат яйцата. Това трябва да отнеме около 5 минути, докато яйцата започнат да се стягат, но все още остават меки и леко течни.
Подправяне и довършване
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Ако обичате по-пикантни храни, можете да добавите и щипка лют червен пипер. Когато всичко е готово, поръсете с прясно нарязан магданоз за свежест и аромат.
Сервиране
Може да сервирате готовия Миш-маш както топъл, така и студен, в зависимост от предпочитанията Ви. Най-добре е да го поднесете с прясно изпечен хляб или като гарнитура към основно ястие. Това е идеално ястие за лека вечеря или за закуска през уикенда.
Полезни съвети:
Различни варианти
Има много варианти на тази манджа, които могат да се приготвят според сезона или наличните продукти. Например, през зимата може да добавите малко лютеница за по-богат вкус. През лятото може да добавите пресни зелени подправки като босилек или риган, които ще обогатят аромата.
Миш-маш на фурна
За по-интересен вкус, ястието може да бъде запечено във фурната. След като го приготвите на тиган, го прехвърлете в тава и го запечете за 10-15 минути при 180 градуса докато се получи златиста коричка.
Здравословен вариант
Ако искате да направите по-лекия вариант на това ястие, можете да замените част от яйцата с белтъци или да намалите количеството на сиренето. Това ще направи ястието по-нискокалорично, но все пак вкусно.
***
Миш-маш е едно от най-обичаните и традиционни български ястия, което се приготвя лесно и бързо. Независимо дали го сервирате като основно ястие или като гарнитура, ще зарадва всички на масата със своя свеж и балансиран вкус
Виж още: