НачалоРецептиПечиваКласически огретен с картофи...

Класически огретен с картофи и сирене

Рецептата днес: Огретен с картофи и сирене, безмесно ястие в чийто състав има разбира се още прясно мляко, и яйца. Една от любимите бързо и лесно приготвяни рецепти, с общи продукти, които повечете домакинства разполаг, без да се налага да притичват до магазина.

Огретен с картофи и сирене

Огретена ще стане още по-хубав, ако вземете вкусен сорт картофи, като картофи сопрт Трезове или картофи Сорая. Ние приготвяме този огретен с овче сирене за по-плътен вкус, но тук всичко е до лични предпочитания.

Необходими продукти

С продуктите по-долу съвсем спокойно може да сервирате 10 порции от огретена.

  • 1500 гр картофи (настъргани);
  • 300 гр; сирене;
  • 70 гр масло по вкус.

За заливката

  • 3 яйца;
  • 250 гр. кашкавал;
  • 400 мл прясно мляко;
  • сол на вкус.

Как се прави огретен

Измивате и сварявате картофите. След обелване настъргвате на едро ренде. За получаване на 1500 гр чиста маса картофи, ще са ви нужни около 2 кг картофи преди обелване.

Намазвате подхидяща тава с масло и растилате картофите в зависимост от дълбоичината на тавата на 1 или повече редове. Между редовете натрошавате сирене. Заливката се приготвя като се разбиете добре прясното мляко с яйцата, след което заливате картофите с нея. Сол може да сложете в яйчната смес на вкус, но с мярка тъй като и сиренето е солено.

Най-опгоре нарязвате на малки кубчета или филийки маслото и разпределяте върху огретена. Печете на 200-220 градуса. След около 40 минути (или до зачервяване) вашия огретен с картофи и сирене би трябвало да е готов. Извадете огретена, настържете разномерно кашкавал отгоре и върнете само на горна фурна да се запече.

Ястието се поднася докато е още топло, като може да гарнирате с чеснов сос или кисело мляко по желание.

Да ви е сладко!

Разгледайте и други рецепти с главен компонент – картофа.

Картофи по смолянски 

Запеканка с картофи и сирене

Любопитно: Лъвски прайд

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Класически бял сос – 5 варианта за универсален сос за чушки, кюфтета и др.

Класическия бял сос е най-често комбинация от масло, брашно и мляко, които смесени заедно с различни подправки образуват кремообразна текстура, подходяща за най-различни ястия....