Рецептата днес: Огретен с картофи и сирене, безмесно ястие в чийто състав има разбира се още прясно мляко, и яйца. Една от любимите бързо и лесно приготвяни рецепти, с общи продукти, които повечето домакинства разполагат, без да се налага да притичват до магазина.
Виж още: вкусни яйца по панагюрски
Огретен с картофи и сирене
Огретена ще стане още по-хубав, ако вземете вкусен сорт картофи, като картофи сорт Лината или картофи Сорая. Ние приготвяме този огретен с овче сирене за по-плътен вкус, но тук всичко е до лични предпочитания.
Необходими продукти
С продуктите по-долу съвсем спокойно може да сервирате 10 порции от огретена.
- 1500 гр картофи (настъргани);
- 300 гр; сирене;
- 70 гр масло по вкус.
За заливката
- 3 яйца;
- 250 гр. кашкавал;
- 400 мл прясно мляко;
- сол на вкус.
Как се прави огретен
Измивате и сварявате картофите. След обелване настъргвате на едро ренде. За получаване на 1500 гр чиста маса картофи, ще са ви нужни около 2 кг картофи преди обелване.
Намазвате подхидяща тава с масло и растилате картофите в зависимост от дълбоичината на тавата на 1 или повече редове. Между редовете натрошавате сирене. Заливката се приготвя като се разбиете добре прясното мляко с яйцата, след което заливате картофите с нея. Сол може да сложете в яйчната смес на вкус, но с мярка тъй като и сиренето е солено.
Най-опгоре нарязвате на малки кубчета или филийки маслото и разпределяте върху огретена. Печете на 200-220 градуса. След около 40 минути (или до зачервяване) вашия огретен с картофи и сирене би трябвало да е готов. Извадете огретена, настържете разномерно кашкавал отгоре и върнете само на горна фурна да се запече.
Ястието се поднася докато е още топло, като може да гарнирате с чеснов сос или кисело мляко по желание.
Да ви е сладко!
Разгледайте и други рецепти с главен компонент – картофа.
Любопитно: Лъвски прайд