Класически палачинки с прясно мляко

Класически палачинки с прясно мляко са любимо ястие в българската кухня. Те са лесни за приготвяне, и изключително харесвани, което ги прави подходящи за всякакъв случай.

Независимо дали ще ги сервирате за закуска, десерт или в комбинация с основно ястие, класическите палачинки с прясно мляко ще бъдат чудесни допълнение  към всяка трапеза.

За приготвянето на класически палачинки с прясно мляко ще ви трябват следните съставки:

  • 250 гр брашно
  • 2 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 30 мл олио (или разтопено масло) – за тестото
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар (по желание)
  • олио или масло за намазване на тигана

Как се приготвят класически палачинки с прясно мляко

В дълбока купа пресейте брашното, за да избегнете бучки. Добавете щипка сол и захар, ако решите да я използвате. Захарта придава лек сладък вкус на палачинките.

Направете кладенче в центъра на брашното и добавете яйцата. Разбийте яйцата с вилица или бъркалка, като постепенно започнете да смесвате с брашното.

Постепенно налейте прясното мляко, докато разбивате сместа. Целта е да получите гладко и хомогенна каша без бучки. Млякото може да бъде на стайна температура, за да се смеси по-добре с другите съставки.

Накрая добавете олиото (или разтопеното масло) и разбъркайте добре. Олиото придава нежност на палачинките и предотвратява залепването им за тигана.

След като сместа е добре разбита, оставете кашата да почине за около 15-30 минути. Това време позволява на глутена да се отпусне и палачинките да станат по-нежни.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън. За най-добри резултати, намазнете тигана с малко олио или масло, за да предотвратите залепване.

Изсипете около 1/4 чаша от тестото в центъра на тигана и завъртете тигана, за да разпределите тестото равномерно по дъното. Целта е да получите тънък слой тесто.

Гответе палачинката за около 1-2 минути, или докато краищата започнат да се отлепват и повърхността на палачинката стане матова. Обърнете с шпатула и гответе още 1 минута от другата страна, докато стане златисто-кафява.

Повторете процеса с остатъка от палачинковата смес, като при нужда намазвате тигана с олио или масло между всяка палачинка.

Тези класически палачинки с прясно мляко могат да бъдат сервирани с различни пълнежи и гарнитури. Някои от най-популярните варианти включват:

Сладки: Намажете палачинките с мед, конфитюр или течен шоколад.
Солени: Напълнете ги с крема сирене, шунка, сирене или дори спанак.
Поръсете: Поръсете с пудра захар за сладък завършек или гарнирайте с пресни плодове.

Съвети 
Кашата за палачинките с прясно мляко трябва да е с консистенция на течна сметана. Ако е твърде гъсто, добавете малко мляко, а ако е твърде рядко, добавете малко брашно.
Уверете се, че тиганът е достатъчно горещ, но не прекалено, за да не се изгорят палачинките.

Оставете готовите палачинки да се охладят и ги съхранявайте в хладилника, увити в алуминиево фолио. Можете да ги загреете в микровълнова или на тиган.
Приготвени така, тези класически палачинки с прясно мляко са не само лесни за правене, но и изключително вкусни.

С тях можете да създадете множество вариации, които да задоволят всякакви вкусове. Независимо дали ще ги сервирате на закуска или за десерт, те със сигурност ще донесат усмивки на вашата трапеза.

Виж още: Точна рецепта за палачинки

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано