Класически палачинки с прясно мляко

Класически палачинки с прясно мляко са любимо ястие в българската кухня. Те са лесни за приготвяне, и изключително харесвани, което ги прави подходящи за всякакъв случай.

Независимо дали ще ги сервирате за закуска, десерт или в комбинация с основно ястие, класическите палачинки с прясно мляко ще бъдат чудесни допълнение  към всяка трапеза.

За приготвянето на класически палачинки с прясно мляко ще ви трябват следните съставки:

  • 250 гр брашно
  • 2 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 30 мл олио (или разтопено масло) – за тестото
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар (по желание)
  • олио или масло за намазване на тигана

Как се приготвят класически палачинки с прясно мляко

В дълбока купа пресейте брашното, за да избегнете бучки. Добавете щипка сол и захар, ако решите да я използвате. Захарта придава лек сладък вкус на палачинките.

Направете кладенче в центъра на брашното и добавете яйцата. Разбийте яйцата с вилица или бъркалка, като постепенно започнете да смесвате с брашното.

Постепенно налейте прясното мляко, докато разбивате сместа. Целта е да получите гладко и хомогенна каша без бучки. Млякото може да бъде на стайна температура, за да се смеси по-добре с другите съставки.

Накрая добавете олиото (или разтопеното масло) и разбъркайте добре. Олиото придава нежност на палачинките и предотвратява залепването им за тигана.

След като сместа е добре разбита, оставете кашата да почине за около 15-30 минути. Това време позволява на глутена да се отпусне и палачинките да станат по-нежни.

Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън. За най-добри резултати, намазнете тигана с малко олио или масло, за да предотвратите залепване.

Изсипете около 1/4 чаша от тестото в центъра на тигана и завъртете тигана, за да разпределите тестото равномерно по дъното. Целта е да получите тънък слой тесто.

Гответе палачинката за около 1-2 минути, или докато краищата започнат да се отлепват и повърхността на палачинката стане матова. Обърнете с шпатула и гответе още 1 минута от другата страна, докато стане златисто-кафява.

Повторете процеса с остатъка от палачинковата смес, като при нужда намазвате тигана с олио или масло между всяка палачинка.

Тези класически палачинки с прясно мляко могат да бъдат сервирани с различни пълнежи и гарнитури. Някои от най-популярните варианти включват:

Сладки: Намажете палачинките с мед, конфитюр или течен шоколад.
Солени: Напълнете ги с крема сирене, шунка, сирене или дори спанак.
Поръсете: Поръсете с пудра захар за сладък завършек или гарнирайте с пресни плодове.

Съвети 
Кашата за палачинките с прясно мляко трябва да е с консистенция на течна сметана. Ако е твърде гъсто, добавете малко мляко, а ако е твърде рядко, добавете малко брашно.
Уверете се, че тиганът е достатъчно горещ, но не прекалено, за да не се изгорят палачинките.

Оставете готовите палачинки да се охладят и ги съхранявайте в хладилника, увити в алуминиево фолио. Можете да ги загреете в микровълнова или на тиган.
Приготвени така, тези класически палачинки с прясно мляко са не само лесни за правене, но и изключително вкусни.

С тях можете да създадете множество вариации, които да задоволят всякакви вкусове. Независимо дали ще ги сервирате на закуска или за десерт, те със сигурност ще донесат усмивки на вашата трапеза.

- Advertisement -

Виж още: Точна рецепта за палачинки

Още от категорията

ЗА ЖЕНАТА / КРАСОТА

Рецепти / Кулинарно

За дома / Градина