Днес ще прегледаме една класическа рецепта за сарми, но постни (без месо/кайма), които често се приготвят по време на Коледните и Великденските пости.
Рецепта за постни сарми
- 1 средно голяма кисела зелка (или 30-40 лозови листа, ако предпочитате лозови сарми);
- 1 ч.чаша ориз (средно около 180-220гр);
- 2 глави лук;
- 2 моркова;
- 1 домат (или 2-3 супени лъжици доматено пюре);
- 1/2 чаша олио (около 100 мл);
- 1 супена лъжица червен пипер;
- 1/2 супена лъжица чубрица;
- 1/2 супена лъжица джоджен (сух или пресен);
- 1 супена лъжица сол (или на вкус);
- черен пипер на вкус;
- 1 дафинов лист;
- 2-3 чаши вода или зеленчуков бульон.
Начин на приготвяне
Ако използвате кисело зеле, отделете внимателно листата и отстранете дебелите жилки в долната част на всеки лист. Ако зелето е прекалено кисело или солено, можете да го накиснете в студена вода за известно време преди приготвяне са сармите
Ако правите вариант на постни сарми с лозови листа, първо ги бланширайте за 1-2 минути в кипяща вода, за да омекнат. След това ги прехвърлете в студена вода, за да запазите свежестта им, и ги оставете да се отцедят.
Нарежете лука на ситно и настържете морковите. В дълбок тиган загрейте олиото и запържете лука, докато омекне. След това добавете морковите и гответе за още няколко минути, докато зеленчуците омекнат.
Към запържените зеленчуци добавете ориза и го запържете за 2-3 минути, докато стане прозрачен. Това ще му придаде по-богат вкус и ще му помогне да абсорбира подправките по-добре.
След като оризът се запържи, добавете червения пипер, чубрицата, джоджена, солта и черния пипер. След това добавете настъргания домат или доматеното пюре и разбъркайте добре. Налейте 1 чаша вода и оставете сместа да къкри, докато оризът абсорбира течността, но все още е полусварен.
След като плънката е готова, я оставете да се охлади леко, преди да пристъпите към навиване на сармите.
Вземете зелев или лозов лист и поставете малка лъжичка от плънката в средата, след което сгънете двата края на листа към центъра и завийте на руло.
На дъното на тенджерата наредете няколко листа (юелеви/лозови), за да избегнете залепването на постните сарми към дъното. Подредете ги плътно една до друга, като ги наредите на няколко реда.
Налейте вода или зеленчуков бульон, така че течността да покрие сармите и добавете дафиновия лист (по желание) за аромат. Покрийте тенджерата с капак и ги оставете да къкрят на слаб огън за около час – час и половина. През това време оризът трябва течността и да се надуе, а листата ще омекнат и ще поемат от ароматна плънката.
Може да сервирате готовите постни сарми топли, като често се поднасят с кисело мляко и се поръсват с допълнително черен пипер. Ястиети е подходящо, като основно или като част от празнична трапеза, особено по време на пости.
Полезни съвети и вариаци на постните сармите
- За тези сарми най-добре е да използвате кръгъл ориз, който поема по-добре водата и остава по-лепкав;
- Джодженът и чубрицата са традиционни подправки за, но може да добавите и магданоз или копър за по-богат аромат;
- В плънката по избор добавете и други зеленчуци и подправки, като гъби или целина, за по-разнообразеб във вкуса;
- Ако желаете, можете да приготвите сармите в глинен съд, като добавите вода или бульон, и ги печете на 180 градуса за ~ 2 часа. Гювечът ]e придава уникален вкус и аромат на сготвените постни сарми.
Това ястие е перфектно решение за постните периоди, като може да ви предложи здравословна лесна за приготвяне и вкусна храна. Независимо дали предпочитате зелеви или лозови сарми, резултатът ще е повече от обещаващ.
Виж още: