Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Класическите пълнени чушки с кайма и ориз на фурна са едно от най-традиционните ястия в българската кухня, без което лятото няма да е същото. Още с първите чушки, готови, един от най-вкусния начин по-който можем да ги приготвим е като ги напълним с кайма и ориз, полети с ароматен сос бешамел и запечени на фурна.

Други пълнят чушките със сирене с обилна заливка от доматен сос, трети ги пържат, но най-вкусни си остават месните чушки на фурна. Въпреки, че приготвянето им е лесно и относително бързо, има и някои тънкости и малки тайни, за които ще споменем по-долу в статията.

Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна по класическа рецепта

Тази рецепта е от още бабино време, която всеки надъхан готвач трябва да има в тефтера си. Ако искате и вашите чушки да станат така сполучливи като от снимките тук, просто подберете добре развити и месести червени чушки, първо ги накиснете за 10 минути в студена вода, след което отрежете или изтръмбушете капачетата им.

Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Рецептата по-долу е за класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна, а за заливка за пиперките, ползваме качествата на вкусния сос бешамел.

Необходими продукти

  • 8-9 червени чушки (свежи, едри и месести);
  • 500 гр. свинска плешка, смляна на кайма;
  • 1 ч.ч чаша ориз;
  • 1-2 настъргани домата;
  • 1 глава лук;
  • 2 моркова;
  • джоджен;
  • черен пипер;
  • олио за запръжка;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • сол и вода.

За соса за пълнените чушки

  • 500 мл прясно мляко;
  • 1-2 лъжици брашно;
  • 60-70 гр. масло;
  • бял пипер;
  • индийско орехче;
  • сол.

Начин на приготвяне

Настържете доматите на ситно ренде, като премахнете ципата и семките. Лукът нарязвате на ситно, за да е готов за запържване. Морковите настъргвате на средно ренде.

Пригответе си подходяща тенджера, в която загрявате малко мазнина и прибавяте лукът да се готви до златисто, след което добавяте и морковите и готвите за още пет минути до омекването им.

Прясно смляна кайма, за предпочитане от плешка се прибавя към запържения лук с морковите и се запържва за десетина минути, като се раздробява до малки бучки, след което слагате и соса от настърганите домати.

Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Готвите още 5-6 минути и добавяте, 1 чаша почистен и изплакнат ориз с почти 2 чаши топла вода (за да покрие цялата смес), червения пипер, щипка-две джоджен и черен пипер и сол по ваш вкус.

Така готвите до готовност на ориз, трябва да стане омекне и да е полу-готов. Досготвянето му ще стане с допичане във фурната.

Вече имате плънката за пълнените чушки и остава само да напълните. Почистените чушки се пълнят почти го горе, след което се запечатват с предварително отстраненото капаче с дръжката. Това ще попречи на плънката да не излезе.

Нареждате готовите чушки в тава, заливате ги с в-2 чаши вода, покривате с фолио и печете до омекването им.  10 минути преди ястието да е готово, махате фолиото, добавяте соса и печете още за 10 мин. до лек загар на чушките.

Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Соса за пълнените чушки правите по следния начин:

В подходящ съд разтапяте маслото и слагате 2 с.л. брашно като бъркате постоянно.

След няколко минути слагате и прясното мляко и продължавате да бъркате до сгъстяване на консистенцията като до гъст сос. Добавяте щипка индийско орехче, сол на вкус и задължително бял пипер и разбърквате добре да се ароматизира соса.

Не го правете много гъст, тъй като той допълнително ще се сгъсти след допичането във фурната с чушките. Е това беше класическата рецепта за пълнените чушки, които се надяваме да са били сполучливи и при вас, а при нас станаха просто уникални.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име