Класическите пълнени чушки с кайма и ориз на фурна са едно от най-традиционните ястия в българската кухня, без което лятото няма да е същото. Още с първите чушки, готови, един от най-вкусния начин по-който можем да ги приготвим е като ги напълним с кайма и ориз, полети с ароматен сос бешамел и запечени на фурна.
Други пълнят чушките със сирене с обилна заливка от доматен сос, трети ги пържат, но най-вкусни си остават месните чушки на фурна. Въпреки, че приготвянето им е лесно и относително бързо, има и някои тънкости и малки тайни, за които ще споменем по-долу в статията.
Пълнени чушки с кайма и ориз на фурна по класическа рецепта
Тази рецепта е от още бабино време, която всеки надъхан готвач трябва да има в тефтера си. Ако искате и вашите чушки да станат така сполучливи като от снимките тук, просто подберете добре развити и месести червени чушки, първо ги накиснете за 10 минути в студена вода, след което отрежете или изтръмбушете капачетата им.
Рецептата по-долу е за класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна, а за заливка за пиперките, ползваме качествата на вкусния сос бешамел.
Необходими продукти
- 8-9 червени чушки (свежи, едри и месести);
- 500 гр. свинска плешка, смляна на кайма;
- 1 ч.ч чаша ориз;
- 1-2 настъргани домата;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- джоджен;
- черен пипер;
- олио за запръжка;
- 1 с.л. червен пипер;
- сол и вода.
За соса за пълнените чушки
- 500 мл прясно мляко;
- 1-2 лъжици брашно;
- 60-70 гр. масло;
- бял пипер;
- индийско орехче;
- сол.
Начин на приготвяне
Настържете доматите на ситно ренде, като премахнете ципата и семките. Лукът нарязвате на ситно, за да е готов за запържване. Морковите настъргвате на средно ренде.
Пригответе си подходяща тенджера, в която загрявате малко мазнина и прибавяте лукът да се готви до златисто, след което добавяте и морковите и готвите за още пет минути до омекването им.
Прясно смляна кайма, за предпочитане от плешка се прибавя към запържения лук с морковите и се запържва за десетина минути, като се раздробява до малки бучки, след което слагате и соса от настърганите домати.
Готвите още 5-6 минути и добавяте, 1 чаша почистен и изплакнат ориз с почти 2 чаши топла вода (за да покрие цялата смес), червения пипер, щипка-две джоджен и черен пипер и сол по ваш вкус.
Така готвите до готовност на ориз, трябва да стане омекне и да е полу-готов. Досготвянето му ще стане с допичане във фурната.
Вече имате плънката за пълнените чушки и остава само да напълните. Почистените чушки се пълнят почти го горе, след което се запечатват с предварително отстраненото капаче с дръжката. Това ще попречи на плънката да не излезе.
Нареждате готовите чушки в тава, заливате ги с в-2 чаши вода, покривате с фолио и печете до омекването им. 10 минути преди ястието да е готово, махате фолиото, добавяте соса и печете още за 10 мин. до лек загар на чушките.
Соса за пълнените чушки правите по следния начин:
В подходящ съд разтапяте маслото и слагате 2 с.л. брашно като бъркате постоянно.
След няколко минути слагате и прясното мляко и продължавате да бъркате до сгъстяване на консистенцията като до гъст сос. Добавяте щипка индийско орехче, сол на вкус и задължително бял пипер и разбърквате добре да се ароматизира соса.
Не го правете много гъст, тъй като той допълнително ще се сгъсти след допичането във фурната с чушките. Е това беше класическата рецепта за пълнените чушки, които се надяваме да са били сполучливи и при вас, а при нас станаха просто уникални.
Да ви е сладко!
Виж още: