Класическо телешко варено

Телешко варено е в тенденция не само зимния сезон, макар че тогава повече му се наслаждаваме и по-често го приготвяме. Тъй като се хапва докато е още топло, рискувате да се изпотите, но пък си заслужава всяка капка пот, както при приготвянето, така и при консумацията му.

И тъй като телешкото е бистро, всеки един от компонентите отчетливо се вижда в чинията, а ароматът от целината добавя незабравим вкус. Добре е и тук да вметнем, че в класическата рецепта за бистро телешко варено, домати не се слагат. Ако ще слагате домати, то по-добре направете телешка яхния или телешки гулаш.

Телешко варено по класическа рецепта

Тази рецепта е за бистро телешко варене, което е и класическия начин за приготвяне на месото. Това означава че не се прави запръжка за сгъстяване и съответно не се ползва никакво брашно. Ако искате да се разделите с малко повече от парите си, силно ви препоръчваме да си вземете телешко блек ангъс. Става още по-крехко и сочно.

Необходими продукти

  • 500 гр. качествено телешко месо;
  • 700 гр. телешко рагу;
  • 2 големи картофа;
  • 2 моркова;
  • 2 глави лук;
  • 2 стръка целина (може и корен);
  • 1 домат;
  • 1бр. дафинов лист;
  • черен пипер на зърна;
  • сол по вкус;
  • магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне

класическо телешко варено

Нарежете телешкото месо на средно големи парчета и го сложете в подсолена вода на среден огън. Към него прибавете рагуто, едро нарязаните лук, домат и целина. Прибавете дафиновите листа и черният пипер.

Когато всичко това заври, премахнете образувалата се пяна и варете месото до готовност (нуждае се приблизително от около 1,5-2 часа).

След като вече месото се е сварило, прецедете бульона, и към него прибавете само свареното месо, останалото (от рагуто) изхвърлете. Сложете отново на котлона и добавете нарязаните на колелца моркови.

Гответе почти до готовност на морковите и прибавете едро нарязаните картофи. След като и картофите се сварят телешкото варено е готово. Поднесете  вашето телешко варено поръсено с нарязан магданоз и препечен домашен хляб.

Успех!

Прегледайте и другите ни месни рецепти за:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано