Телешко варено е в тенденция не само зимния сезон, макар че тогава повече му се наслаждаваме и по-често го приготвяме. Тъй като се хапва докато е още топло, рискувате да се изпотите, но пък си заслужава всяка капка пот, както при приготвянето, така и при консумацията му.
И тъй като телешкото е бистро, всеки един от компонентите отчетливо се вижда в чинията, а ароматът от целината добавя незабравим вкус. Добре е и тук да вметнем, че в класическата рецепта за бистро телешко варено, домати не се слагат. Ако ще слагате домати, то по-добре направете телешка яхния или телешки гулаш.
Телешко варено по класическа рецепта
Тази рецепта е за бистро телешко варене, което е и класическия начин за приготвяне на месото. Това означава че не се прави запръжка за сгъстяване и съответно не се ползва никакво брашно. Ако искате да се разделите с малко повече от парите си, силно ви препоръчваме да си вземете телешко блек ангъс. Става още по-крехко и сочно.
Необходими продукти
- 500 гр. качествено телешко месо;
- 700 гр. телешко рагу;
- 2 големи картофа;
- 2 моркова;
- 2 глави лук;
- 2 стръка целина (може и корен);
- 1 домат;
- 1бр. дафинов лист;
- черен пипер на зърна;
- сол по вкус;
- магданоз за поръсване.
Начин на приготвяне
Нарежете телешкото месо на средно големи парчета и го сложете в подсолена вода на среден огън. Към него прибавете рагуто, едро нарязаните лук, домат и целина. Прибавете дафиновите листа и черният пипер.
Когато всичко това заври, премахнете образувалата се пяна и варете месото до готовност (нуждае се приблизително от около 1,5-2 часа).
След като вече месото се е сварило, прецедете бульона, и към него прибавете само свареното месо, останалото (от рагуто) изхвърлете. Сложете отново на котлона и добавете нарязаните на колелца моркови.
Гответе почти до готовност на морковите и прибавете едро нарязаните картофи. След като и картофите се сварят телешкото варено е готово. Поднесете вашето телешко варено поръсено с нарязан магданоз и препечен домашен хляб.
Успех!
Прегледайте и другите ни месни рецепти за: