Кога и как се прави пресичане на зеле с натриев бензоат?

Пресичане на зеле с натриев бензоат – разберете кога е най-удобния момент да пресечете зелето и с колко грама натриев бензоат, за да не омекне и да спрат ферментационните процеси.

Киселото зеле е важен елемент в българската традиция при приготвяне на зимнина. За да запази свежестта си и качеството си през по-дълъг период, често се добавя натриев бензоат, който спира ферментационните процеси, пречи за зелето да омекне и да стане кашесто, като същевременно го запазва хрупкаво.

Но въпросът, кога трябва да пристъпим към пресичане на зеле с натриев бензоат занимава вниманието на доста хора и остава актуален за тези, които искат да го  съхранят за по-дълго време. За това, в тази статия ще разгледаме важни аспекти на пресичането на зеле с натриев бензоат при приготвяне на кисело зеле в бидон или друг голям съд.

Пресичане на зеле с натриев бензоат

Натриев бензоат е консервант, познат още като хранителната добавка Е211, който се използва за предотвратяване на развитието на микроорганизми и поддържане на продукта свеж и без вкусови промени за по-дълъг период. За киселото зеле, пресичането с натриев бензоат е важна стъпка в финалния процес, след втасването на зелето.

Кога се прави пресичане на кисело зеле с натриев бензоат?

Тази стъпка се извършва след завършване на процеса на ферментация, или когато зелето втаса, както му казваме най-често. Ферментацията обикновено продължава от няколко дни до няколко седмици в зависимост от температурата и влажността на средата. След като зелето вече има характерния си вкус и текстура, добавянето на натриев бензоат може да запази тази качества. Оптималните условия, при които зелето втасва са около 3 седмици, при температура от 18 до 21 градуса по целзий.

Дозата а натриев бензоат може да варира в зависимост от рецептата и обема на приготвеното зеле. Обикновено се използва около 0,1% до 0,2% натриев бензоат от обема на киселото зеле. Това съответства на около 1 до 2 грама на всеки килограм изчистено и заложено зеле. Натриевия бензоат се разтваря в малко количество вода, разбърква се добре и се прибавя равномерно към киселото зеле, като може да преточите 1-2 кофи саламура за да се разпредели по-добре в съдът, в който приготвяте зелето.

Резюме

Пресичането на кисело зеле с натриев бензоат при приготвяне на на тази зимнина е важна стъпка, която помага да се удължи срока на годност и качеството на продукта. Процесът се извършва след ферментацията и обикновено изисква добавяне на 0,1% до 0,2% натриев бензоат от обема на киселото зеле, ако ще използвате този консервант.

Въпреки това, ако не желаете да ползвате изкуствено създадени химически съединения а пресичане на киселото зеле, може да го пресечете и аспирин / C₉H₈O₄ (ацетилсалицилова киселина) или със салицилова киселина (C7H6O3), които са сходни химични съединения. При естерификация на салицилова киселина с оцетна киселина се получава ацетилсалицилова киселина или така добре познатия ни аспирин.

Кисело зеле може да пресечете още с лимон, алкохол и още куп различни методи, които са естествено срещащи се в природните продукти.

Може да ви е интересно да прочетете: кога се слага хрян в кисело зеле, както и още куп отговори на въпросите за киселото зеле.

Подготвили сме ви и една изпитана рецепта за приготвяне на кисело зеле в бидон с хрян и царевица, както и класическа рецепта за зеле в бидон.

Виж още:

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да предпочетем  калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Още от категорията
коментар
  1. Предпочитам да го пресека с калиев сорбат, така зелевата чорба може да продължи да се консумира.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за 17 април 2024: Лош ден за Везни, Телците търсят съвет

Разберете какво вещаят звездите за вас на 17.04.2024, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Дневен хороскоп за 17 април 2024 Овен Днес...

Козуначени кифли