четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаКога се слага киселото...

Кога се слага киселото зеле? Зелето се слага около…

Кога се слага киселото зеле? Възрастните хора и тези които правят тази зимнина редовно от зеле (кьосе) знаят това, но ще припомним, че киселото зеле се слага около или след Димитровден, който се пада на 26 октомври, но по старому (стар стил) е на 7 ноември.

Кога се слага киселото зеле?

Подходящото време да сложите киселото зеле е някъде между тези две дати, тоест  между 25 октомври и 7 ноември. Но с измененията на климата в глобален мащаб, е по-добре да се съобразите с времето и температурите във вашия район.

Когато киселото зеле е готово и „се завие“, което става обикновено към началото до средата на октомври, е подходящ момент да закупите зеленчука. А самата подготовка и слагането на киселото зеле в бидони може да започне, когато времето е леко захладняло, с температури между 5 и 21 – 23 градуса по целзий.

Традицията около зимнината с киселото зеле

В българската традиция, правенето на кисело зеле обикновено започва около Димитровден, който се чества на 7 ноември. Този обичай има дълбоки корени и е свързан с приготвянето на зимни запаси от зеленчуци за студените месеци.

През септември и октомври зеленчуците от този тип са в изобилие и в най-добро състояние за правене на зимнина. Традиционно, семействата събират зелето и премахват листата, след което го нареждат в бидони и го подлагат на ферментация чрез саламура, а в много случаи и чрез добавяне на други агенти, които спомагат за по-бърата ферментация.

Този процес на зреене продължава няколко седмици, след което киселото зеле става готово за консумация и се съхранява на хладно през зимата. Това е важна част от методите за консервиране в България, която съчетава богатия кисел вкус и запазване на зелето за студените месеци.

Внимавайте със соленото!
Вижте таблица с референтни стойности на кръвното налягане.

Сега вече знаете, кога се слага киселото зеле.

Успех с приготвянето на зимнината!

Още по темата за киселото зеле…

Препоръчваме ви да си припомните и някои тънкости и мерки, като например колко сол се слага на киселото зеле, а ако няма да правите зеле в бидон, то вижте тази рецепта за рязано кисело зеле и още няколко рецепти за:

и накрая една рецепта за пиле с кисело зеле 🙂

И извън нея…

Понеже вече е есенно време, в случай че ще сменяте гуми, вижте кога да смените вашите летни гуми със зимни, или дали всесезоннитете гуми са подходящи за през студените месеци.

Зелето освен че е кисело, е и солено, така че за хората, които имат проблеми с кръвното налягане (и не само) е добре да имат едно на ум. Може да сверите „часовника“ с тази таблица с нормални стойности на кръвното налягане по възраст и пол, за мъже, жени, деца и бременни жени.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име