Кога се слага хрян в киселото зеле?

Кога се слага хрян в киселото зеле? Киселото зеле е важнa и традиционна част от приготвянето на зимнина. Този вкусен консервиран продукт се получава чрез млечна ферментация и съдържа полезни млечнокисели бактерии и витамини. Една от съставките по някои рецепти за приготвяне на кисело зеле растението хрян и по-точно, корени от него.

Но, кога се слага хрян в киселото зеле при процеса на консервиране? Това ще споделим в следващите редове.

Кога се слага хрян в киселото зеле

Хрянът е многогодишно растение, чийто корен му се използва като зеленчук, смлян, или нарязан като подправка.  Добре познати са  неговите качества с изключителен  аромат и стимулиращ вкус. Той играе важна роля в процеса на кисело-млечна ферментация, като добавя към зелето вкус и аромат. При приготвянето на кисело зеле в бидон, хрянът се използва като подправка, която допринася за вкуса и аромата на крайния продукт.

Хрянът може да се добави на различни етапи от процеса на приготвяне на киселото зеле. Но, най-често хрянът се настъргва или нарязва на ситно и се добавя към зелето преди да се налее със солена вода. Това е началният момент, когато хрянът ще започне да оказва влияние върху вкуса и аромата на киселото зеле.

Съотношението хрян / килограм зеле, което най-подходящо, когато добавяте хрян към зелето е на 1кг зеле 5гр хрян, или ако имате 50кг зеле, то може да сложите 250 гр нарязан на парченца хрян или на вкус, ако сте го правили и преди.

След добавянето на хрянът, зелето се залива със саламура, която е необходима за ферментацията. Хрянът също така допринася за подобряване на ферментационния процес и за запазване на качествата на киселото зеле.

Резюме

Вече знаете, кога се слага хрян в киселото зеле, за да подобрите вкусовите му качества.

Хрянът е важен компонент при приготвянето на кисело зеле в бидон, за ценители и за желаещи да опитат малко по-различно кисело зеле,  тъй като добавя характерен вкус и аромат на крайния продукт.

Той се добавя преди зелето да се налива със солена вода и се разбърква добре, за да се осигури равномерно разпределение на аромата и вкуса. Хрянът също така подпомага ферментационния процес и предоставя много полезни свойства на киселото зеле.

Ако не сте сигурни  дали искате да добавите хрян, то може да направите кисело зеле по класическа рецепта или пък ако ще слагате хрян, ето и тази рецепта за кисело зеле с хрян и царевица.

Виж още:

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да предпочетем  калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Още от категорията
6 коментари
  1. От многото години когато правя кисело зеле съм разбрал че оптималното количество сол е 3,5%, или три килограма и половина на 100 литра вода,а не на килограми зеле!!

  2. Хряна се слага в края на ферментацията за да запази по дълго време зелето той е естествен консервант пълни глупости са да го сложите в началото тогава ще има да чакате два пъти по дълго време за ферментация

  3. Уважаеми г-н Коев, не четете, или четете между редовете. Писано е че, „…Хрянът може да се добави на различни етапи от процеса на приготвяне на киселото зеле. Но, най-често хрянът се настъргва или нарязва на ситно и се добавя към зелето преди да се налее със солена вода..“.
    Хрянът е растение, чийто корен се използва като зеленчук или подправка, поради своите ароматни и антибактериални свойства. Сам по себе си, той не може да прекрати процеса на млечнокиселата ферментация, но може да попречи за образуването на плесени и гъбички, поради своите антимикробни качества. Всеки може да го добави или не, когато пожелае и както прецени за добре според своя опит 🙂 Желаем успех на всички!

      • ЗнаеМ колко е 250 грама и точно толкова се слага за умерен вкус. Слага се на 10кг зеле до 50 гр корен от хрян. Така се прави и по стари държавни рецепти, но в крайна сметка всекиму според вкуса. Ако желаете може да пробвате и с килограм или пък с щипка хрян:) На дилетантите успех.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...