Представяме ви подробна рецепта за приготвяне на пухкав и ароматен козунак в хлебопекарна със суха мая.
Необходими продукти за козунак в хлебоперкарна
Течни съставки:
- 150 мл. топло прясно мляко
- 3 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)
- 80 гр. разтопено масло
- 80 гр. захар
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- Настъргана кора от 1 лимон
Сухи съставки:
- 400 гр. бяло брашно (тип 450 или 500)
- 1 пакетче (7 гр.) суха мая
- 50 гр. стафиди (по желание)
Допълнително:
- 1 жълтък за намазване
- 1 супена лъжица прясно мляко
- Кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне на козунак в хлебопекарна със суха мая
Затоплете прясното мляко до около 35-40 градуса. То трябва да бъде топло, но не горещо, за да активира маята без да я унищожи. Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко. То трябва да бъде течно, но не горещо при добавянето му към останалите съставки.
Накиснете стафидите в топла вода или ром за около 15 минути, след което ги отцедете и подсушете. Това ще ги направи по-сочни и ароматни в готовия козунак.
Зареждане на хлебопекарната
Правилният ред на добавяне на съставките в хлебопекарната е от съществено значение за успешния резултат. Обикновено се следва принципът, първо да се добавят течните, а след това сухите съставки, но винаги проверявайте инструкциите на вашата конкретна хлебопекарна.
Добавяне на течните съставки:
- Изсипете топлото прясно мляко в контейнера на хлебопекарната.
- Добавете двете разбити яйца (запазете един жълтък за намазване преди печене).
- Изсипете разтопеното и леко охладено масло.
- Добавете захарта, ваниловия екстракт и настърганата лимонова кора.
Добавяне на сухите съставки:
- Пресяйте брашното и го добавете върху течните съставки, покривайки ги изцяло.
- Поръсете солта в единия ъгъл на контейнера, без да я смесвате с маята.
- Направете малка вдлъбнатина в центъра на брашното и изсипете сухата мая.
Ако вашата хлебопекарна има сигнал за добавяне на допълнителни съставки, първо изчакай и тогава добавете стафидите. В противен случай, можете да ги добавите в началото заедно с останалите съставки.
Избор на програма и настройки
Изберете подходящата програма за хляб или козунак на вашата хлебопекарна. Тази програма обикновено включва по-дълго време за втасване и печене при по-ниска температура, което е идеално за козунак. Изберете желаната степен на запичане на коричката, средна или тъмна, според предпочитанията ви.
Месене и втасване
След стартиране на програмата, хлебопекарната ще започне процеса на месене. Това обикновено отнема около 20 минути. След месенето следва първото втасване, което може да продължи от 1 до 1,5 часа, в зависимост от модела на машината. През това време тестото ще удвои обема си.
Оформяне и второ втасване (по желание)
Ако предпочитате да оформите козунака ръчно, можете да извадите тестото след първото втасване. Разделете го на желаните части и оформете плитки или други форми. Поставете оформеното тесто в подходяща форма за печене, покрийте го с кърпа и оставете да втаса за още 30-40 минути на топло място. Ако оставите тестото в хлебопекарната, тя ще продължи автоматично второто втасване според програмата.
- Разбийте отделения жълтък с 1 супена лъжица прясно мляко.
- С помощта на четка внимателно намажете повърхността на втасалия козунак. Това ще му придаде златиста и лъскава коричка.
- По желание поръсете козунака със захар, филирани бадеми или сусам.
Печене на козунака в хлебопекарна
Ако печете козунака директно в хлебопекарната, програмата ще продължи автоматично и ще започне печенето. Ако сте го оформили ръчно и печете във фурна, загрейте я до 170-180 градуса и печете за 30-35 минути или докато козунакът придобие хубава златиста коричка.
За да се уверите, че козунакът е добре изпечен, пробвайте с дървено шишче, ако излезе сухо, значи е готов. Ако започне да покафенява твърде бързо, го покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето.
След приключване на програмата, извадете козунака и го поставете върху решетка, за да се охлади равномерно. Изчакайте поне 30 минути преди да нарежете, за да запазите мекотата на вътрешността. Поднесете с мед, масло или сладко според вкуса ви.
Приготвянето на козунак в хлебопекарна със суха мая е отличен начин да получите вкусен, пухкав и ароматен резултат без сложни техники и продължително месене. Следвайки тази рецепта, ще имате перфектен домашен козунак с минимални усилия.
Добър апетит и весели празници!