Козунак в хлебопекарна със суха мая

Приготвянето на козунак у дома е традиция в много български семейства, особено по време на Великден.

Използването на хлебопекарна улеснява процеса, като спестява време и усилия, без да влошава вкуса на крайния продукт.

Представяме ви подробна рецепта за приготвяне на пухкав и ароматен козунак в хлебопекарна със суха мая.​

Необходими продукти за козунак в хлебоперкарна

Течни съставки:

  • 150 мл. топло прясно мляко
  • 3 яйца (единият жълтък се запазва за намазване)​
  • 80 гр. разтопено масло​
  • 80 гр. захар​
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт​
  • Настъргана кора от 1 лимон​

Сухи съставки:

  • 400 гр. бяло брашно (тип 450 или 500)​
  • 1 пакетче (7 гр.) суха мая​
  • 50 гр. стафиди (по желание)​

Допълнително:

  • 1 жълтък за намазване​
  • 1 супена лъжица прясно мляко​
  • Кристална захар за поръсване​

Начин на приготвяне на козунак в хлебопекарна със суха мая

Затоплете прясното мляко до около 35-40 градуса. То трябва да бъде топло, но не горещо, за да активира маята без да я унищожи.​ Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко. То трябва да бъде течно, но не горещо при добавянето му към останалите съставки.​

Накиснете стафидите в топла вода или ром за около 15 минути, след което ги отцедете и подсушете. Това ще ги направи по-сочни и ароматни в готовия козунак.​

Зареждане на хлебопекарната

Правилният ред на добавяне на съставките в хлебопекарната е от съществено значение за успешния резултат. Обикновено се следва принципът, първо да се добавят течните, а след това сухите съставки, но винаги проверявайте инструкциите на вашата конкретна хлебопекарна.​

Добавяне на течните съставки:

  • Изсипете топлото прясно мляко в контейнера на хлебопекарната.​
  • Добавете двете разбити яйца (запазете един жълтък за намазване преди печене).​
  • Изсипете разтопеното и леко охладено масло.​
  • Добавете захарта, ваниловия екстракт и настърганата лимонова кора.​

Добавяне на сухите съставки:

  • Пресяйте брашното и го добавете върху течните съставки, покривайки ги изцяло.​
  • Поръсете солта в единия ъгъл на контейнера, без да я смесвате с маята.​
  • Направете малка вдлъбнатина в центъра на брашното и изсипете сухата мая.​

Ако вашата хлебопекарна има сигнал за добавяне на допълнителни съставки, първо изчакай и тогава добавете стафидите. В противен случай, можете да ги добавите в началото заедно с останалите съставки.​

Избор на програма и настройки

Изберете подходящата програма за хляб или козунак на вашата хлебопекарна. Тази програма обикновено включва по-дълго време за втасване и печене при по-ниска температура, което е идеално за козунак. Изберете желаната степен на запичане на коричката, средна или тъмна, според предпочитанията ви.​

Месене и втасване

След стартиране на програмата, хлебопекарната ще започне процеса на месене. Това обикновено отнема около 20 минути. След месенето следва първото втасване, което може да продължи от 1 до 1,5 часа, в зависимост от модела на машината. През това време тестото ще удвои обема си.​

Оформяне и второ втасване (по желание)

Ако предпочитате да оформите козунака ръчно, можете да извадите тестото след първото втасване. Разделете го на желаните части и оформете плитки или други форми. Поставете оформеното тесто в подходяща форма за печене, покрийте го с кърпа и оставете да втаса за още 30-40 минути на топло място. Ако оставите тестото в хлебопекарната, тя ще продължи автоматично второто втасване според програмата.

  • Разбийте отделения жълтък с 1 супена лъжица прясно мляко.
  • С помощта на четка внимателно намажете повърхността на втасалия козунак. Това ще му придаде златиста и лъскава коричка.
  • По желание поръсете козунака със захар, филирани бадеми или сусам.

Печене на козунака в хлебопекарна

Ако печете козунака директно в хлебопекарната, програмата ще продължи автоматично и ще започне печенето. Ако сте го оформили ръчно и печете във фурна, загрейте я до 170-180 градуса и печете за 30-35 минути или докато козунакът придобие хубава златиста коричка.

За да се уверите, че козунакът е добре изпечен, пробвайте с дървено шишче, ако излезе сухо, значи е готов. Ако започне да покафенява твърде бързо, го покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето.

След приключване на програмата, извадете козунака и го поставете върху решетка, за да се охлади равномерно. Изчакайте поне 30 минути преди да нарежете, за да запазите мекотата на вътрешността. Поднесете с мед, масло или сладко според вкуса ви.

Приготвянето на козунак в хлебопекарна със суха мая е отличен начин да получите вкусен, пухкав и ароматен резултат без сложни техники и продължително месене. Следвайки тази рецепта, ще имате перфектен домашен козунак с минимални усилия.

Добър апетит и весели празници!

Препоръчано