Козунак по рецепта на Ваня Джорджевич. Решихме да пробваме този козунак, който наскоро Ваня Джорджевич публикува в социалните мрежи. Оказа се сполучлив и то много, затова си позволихме допълнително да популяризираме нейната рецепта, като публикуваме точните съставки тук. Така повече хора ще могат да се насладят на този перфектен и пухкав козунак. Добре е да се знае, че тестото трябва да се меси на ръка и не е за тези, които искат „да минат метър“. Няма плънка, но затова пък е идеално сладък, ароматен и уникално мек. Ето и рецептата, както майсторката на тестените изделия я описва.
Козунак по рецепта на Ваня Джорджевич
Необходими продукти:
- 750 г брашно за замесване на меко тесто;
- 180 мл прясно мляко;
- 250 г фина захар;
- 3 яйца (предварително затоплени до стайна температура);
- 40 г прясна мая;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1 лимон (само настъргана кора от него);
- 1 портокал (отново само кората);
- 80 г масло за измесване;
- бадеми за поръсване (филирани).
- 1 белтък за намазване;
- захар за поръсване.
Приготвяне на козунак по Ваня Джорджевич
Първо добавяте супена лъжица захар в предварително затоплено мляко, слагате маята и прибавяте 3 с.л. от брашното. Разбъркайте всичко това и го оставете да шупне.
Настържете кората на един лимон и един портокал, като към нея прибавите 2 или 3 лъжици захар, като омесите много добре, докато започнат да пускат ароматите си. Така се подсилва аромата, а цвета на тестото става по жълтеникав.
В подходяща по-големичка купа добавяте яйцата, лимоновата смес, останалата захар и разбъркайте докато всичко се смеси добре. Добавете и маята, която вече трябва да е шупнала и постепенното добавяте сол и брашно докато замесите меко и все още лепящо се тесто.
Следва да доизмесите тестото с масло на стайна температура, след което го прехвърляте в съд с малко олио и покривате с фолио. Така оставяте тестото да се надигне в топла фурна само с около 3-4 пръста.
Вече втасалото тесто разделяте на 4 части и оформяте по начина във видеото по-долу.
Може да оформите козунака както ви харесва. Ако желаете може и да добавите плънка, но и без нея козунак е перфектен на вкус. След оформянето му го покрийте и оставете да втаса за още около 1 час, отново в топла фурна. След като го извадите, разбийте леко един белтък и го намажете с него.
Така приготвения козунак по рецепта на Ваня Джорджевич печете на фурна с вентилатор до готовност на 160 градуса. При нужда, може да покриете с хартия за печене.
Това на което наблегнахме ние в тази рецепта беше месенето на козуначеното тесто. Истината е една, за да получите сполучлив козунак, тестото трябва да се меси достатъчно за да се активира глутена и да получите накрая пухкав козунак на конци.
Ние също така не добавихме филирани бадеми, но можем само да кажем, че дори и без тях, козунакът беше перфектен на вкус.
Желаем ви успех!
А ние ви гарантираме, че ако следвате точната рецепта на майсторката в кухнята, ще получите същия резултат както от изчерпателното видео.
Не пропускайте други сполучливи рецепти за великденски сладкиши: