Козунак по стара българска рецепта

Мак и в днес да можем да си купим козунак по всяко едно време, преди козунаци са се правили най-вече около Великден. Децата са тръпнели в очакване, а нашите баби и майки за замесвали традиционни козунаци, по рецепта предавана от уста на уста.

С толкова много рецепти козунак е трудно да направите нещо по-различно и оригинално, но за сметка на това, винаги може да приготвите пухкав и вкусен козунак на конци по тази стара и изпитана българска рецепта.

Козунак по стара рецепта

По този начин на приготвяне, няма да ви трябва нищо „ексцентрично“ като продукти и съставки, даже точно обратното. Рецептата за този козунак е с класическите продукти, които най-вероятно вече имате у дома. Въпреки това, крайния резултат е фантастичен, именно защото  с правилната техника ще постигнете и правилния резултат.

Необходими продукти

  • 3 ч.ч. брашно (около 450 гр);
  • 20 грама жива мая;
  • 220 гр захар;
  • 140 мл прясно мляко;
  • сок от половин лимон;
  • и настърганата кора от него;
  • смесени смлени орехи и какао в количество по желание;
  • щипка сол;
  • 150 мл олио;

Приготвяне на козунак по стара изпитана техника

приготвяне на козунак

Първо чуквате 2 от яйцата и ги разделяте на белтъци и жълтъци. Разбивате белтъците и добре и прибавяте изстисканият половин лимон заедно с 1/3 та от захарта (около 80-70 гама). Продължавате на бъркате докато получите леко твърда смес подобно на сняг. В отделна купа разбивате добре другата 1/3 от захарта.

Разтваряте  кубче мая в малко топла вода (2-3 с.л. топла вода) и прибавяте една голяма супена лъжица брашно (с връх), чаена лъжичка захар и щипка от солта. Разбърквате много добре всички съставки и оставяте настрани да шупне.

Затопляте си млякото и към него прибавяте последната 1/3 от захарта, като бъркате докато се разтвори напълно. Добавяте и разбитите (по-горе) жълтъци и разбърквате отново.

Идва ред на брашното, слагате го в подходяща купа, правете му малко кладенче и изсипвате в него, маята която вече трябва е шупнала и втасала. Прибавяте сместа със жълтъците и белтъците, които вече сте разбили. Започвате да добавяте по малко от мазнината на порции към тази смес, като бъркате с ръце. Прибавете сокът от лимона, настърганата лимонена кора и месете докато получите меко и еластично козуначено тесто, което не лепне. Оставете настрани да втаса на топло място.

След като е вече втасало, премесете отново и оформете на козуначена плитка по този метод., като преди това добавите предварително смлените орехи и какаото.

Намазнете си добре една тава и така готовия козунак го сложете в нея, като отново оставите да се надигне още малко на топло. Намажете го след това с разбит белтък, поръсете със захар на вкус и печете в предварително загрята фурна на 180 гр. за 40 минути или до готовност.

Когато е готов и опечен, козунака трябва да се къса на конци като на снимката по-долу.

великденски козунак

Да ви е сладко!

Още великденски рецепти:

Козуначени цветя

Козуначени крапфени

Козунак на конци

Виж още: Как да украсите дома за Великден.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име