Козунакът е класически сладък хляб, който се приготвя за Великден и други празници в много европейски страни. Той е известен със своята мека, пухкава текстура и леко сладък вкус, често обогатен с ванилия, лимонова кора, стафиди или дори шоколад.
Тази рецепта е за класически козунак със суха мая и е един лесен и надежден метод, подходящ за тези от вас, които се притесняват да работят с жива мая. Ще обърнем внимание на техниките за омесване, втасване и изпичане, за да постигнете традиционната въздушна и нишковидна структура на козунака.
Необходими продукти за козунак със суха мая
За тестото:
- 500 гр. брашно (тип 450 или специално за козунаци)
- 7 г суха мая (малко-по-малко от 1 стандартно пакетче)
- 100 гр. захар
- 200 мл. топло прясно мляко
- 80 гр. разтопено масло
- 2 яйца + 1 жълтък (за тестото)
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- кора от 1 лимон (настъргана)
- щипка сол
Допълнително:
- 1 яйце + 1 с. л. прясно мляко (за намазване)
- 50 гр. стафиди (накиснати в ром или вода)
- 50 гр. нарязани бадеми (за поръсване по желание)
Стъпка по стъпка: как да приготвим козунак със суха мая
В купа смесете топлото прясно мляко с 1 с. л. захар и сухата мая. Разбъркайте добре и оставете настрана за 10-15 минути, докато се образува пяна. В голяма купа пресейте брашното, добавете останалата захар, солта и настърганата лимонова кора. В отделна купа разбийте яйцата и жълтъка с ваниловия екстракт. Към брашното добавете активираната мая, разбитите яйца и разтопеното масло.
Омесете тестото с ръце или с помощта на миксер с приставка за тесто. Месете около 10-15 минути, докато стане еластично и гладко. Ако тестото лепне, добавете още малко брашно, но не прекалявайте, трябва да остане меко.
Поставете тестото в намазнена купа и покрийте с кухненска кърпа.
Оставете го да втаса на топло място за около 1.5 – 2 часа, докато удвои обема си.
Оформяне на козунака
След като тестото е втасало, го прехвърлете върху набрашнена повърхност.
Разделете го на 2 или 3 части (в зависимост от желаната форма).
Всяка част разточете леко и добавете стафидите, след което оформете фитили.
Сплетете козунака и го поставете в намазнена форма за печене или върху хартия за печене.
Покрийте оформения козунак с кърпа и оставете да втаса още 30-40 минути. Разбийте 1 яйце с 1 с. л. прясно мляко и внимателно намажете повърхността на козунака и
поръсете с нарязани бадеми или захар.
Печене
Загрейте фурната на 170 градуса и печете около 35-40 минути. Ако козунакът започне да потъмнява прекалено бързо, го покрийте с алуминиево фолио.
Приготвянето на козунак със суха мая е лесен начин по който ще получите на вкусен, пухкав и наистина сладък хляб. Опитайте тази рецепта и се насладете на домашен козунак на конци с неповторима текстура и вкус!
Да ви е сладко!
Виж още: