Ако искате да предизвикате себе си или да изпробвате още една рецепта за вкусен и сполучил козунак, то само си отделете нужното време и следвайте рецептата стъпка по стъпка.
Необходими продукти за козунак с квас
- 700 гр брашно тип 450 (или колкото е необходимо за получаване на меко еластично тесто /не твърдо/)
- 200 мл прясно мляко
- 200 гр захар
- 4 яйца
- 200 гр готов квас (активен)
- 150 гр масло
- 1 ванилова шушулка или 1 брой ванилия
- 1 ч.л. сол
- кората на 1 лимон
- 100 гр стафиди (по желание)
- 50 гр бадеми или захаросани плодове за украса
Начин на приготвяне на козунак с квас
Загрейте млякото така че да се стопли леко и разтворете в него захарта и ванилията. След това в голяма купа смесете кваса с част от млякото и оставете така за 15 минути. Добавете към купата предварително разбитите яйца, разтопеното масло, солта и настърганата лимонова кора, като постепенно добавяте и брашното.
Пресейте брашното, за да избегнете бучки и да получите по-пухкаво тесто. След това замесете меко и гладко тесто, което не трябва да лепне. Ако усетите че тестото е твърде меко, добавете още малко брашно, като внимавате да не стане обаче прекалено твърдо.
Сложете го в намаслена купа, и го покрийте с кърпа, като оставите купата на топло място за около 2.5 часа , за да може да втаса хубаво (но внимавайте да не ви превтаса тестото). Когато вече е втасало, леко го премесете, за да излезе въздухът от него.
След това го разделете на две равни части, който да разточите като дълги части. Поръсете всяка част със стафиди, орехи или шоколадови парченца. Преплетете ги внимателно, за да получите характерната форма на козунака. Прехвърлете го в намаслена форма за печене и го остави да втасва още малко докато се наддигне във формата.
За постигане на хубава златиста коричка, преди да сложите козунака във фурната, може да го намажете с разбито яйце. Ако желаете да направите този козунак с квас още по-ароматен, може да го поръсите с малко захар преди самото печене.
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете козунака на средна скара. Печете го около 35-40 минути или докато видите че става златист. След като стане готов, е важно да го оставите да изстине във формата, преди да го извадите.
Кратки съвети:
- За по-екзотичен вкус на козунакът, можете да добавите портокалова кора или ванилова есенция.
- Ако обичате по-сладък вкус, увеличете малко количеството захар, но внимавай да да не стане прекалено сладко, тъй като това може да повлияе на текстурата на тестото.
Автентичният козунак с квас е традиционен сладкиш за Великден и ДА, приготвянето му може да изисква търпение, но резултатът ще си заслужава.
Виж още: