Козуначена плитка на баба

Тази лесна козуначена плитка на баба се приготвя за 1 час и половина като ще трябва да отделите и около един час за втасване на козунака. Различното при тази козуначена плитка е, че се приготвя със свинска мас, ще ви трябва около 1/4 ч.ч.  Техниката за приготвяне също трябва да се спази за да се получи сполучлив великденски козунак.

Рецепта за козуначена плитка на баба

Необходими продукти за козунака:

  • 750 гр. бяло брашно;
  • 125мл прясно мляко;
  • 20 гр. прясна мая (кубче);
  • 4 яйца;
  • 1/4 свинска мас (разтопена);
  • 1/2 ч.ч. олио;
  • 1/2 ч.ч. захар;
  • 2 бр. ванилия на прах.
  • настъргана кора от един среден лимон;

За намазването:

  • 1 с.л. олио;
  • 1 яйце;
  • щипка захар.

Техника на приготвяне на козуначена плитка

Първо трябва да затоплите прясно мляко в което да разтворите маята. От съставките за козунака омесвате тесто, при чието замесване брашното  се добавя последно (виж тук за по-подробни инструкции). Месенето на тестото за козуначената плитка трябва да е непрекъснато за 10-15 минути, като по този начин ще се получи хубаво тесто, което няма да лепне, и ще се разтяга на конци без да се накъсва.

Когато вече сте го омесили, го отделете на страна в съд и го завийте с кърпа да втаса за около 1 час. Тестото трябва да е на топло място, за да се надигне  достатъчно.

Следва и направата на козуначената плитка. За тази цел, трябва да разделите тестото на 3 равни части. Всяка една от тях трябва да издърпате, подобно на въже, след което отново подобно на разплетено въже да вплетете в спираловидна форма. Така готова плитка поставете в тава, която е предварително намазана. Сега вече от приготвената смес от яйцето и олиото заедно с малко захар намажете целия козунак равномерно.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за малко по-малко от час или до готовност на козунака.

Успех!

Не пропускайте: Как се преви перфектното козуначено тесто.

Препоръчано