Тази лесна козуначена плитка на баба се приготвя за 1 час и половина като ще трябва да отделите и около един час за втасване на козунака. Различното при тази козуначена плитка е, че се приготвя със свинска мас, ще ви трябва около 1/4 ч.ч. Техниката за приготвяне също трябва да се спази за да се получи сполучлив великденски козунак.
Рецепта за козуначена плитка на баба
Необходими продукти за козунака:
- 750 гр. бяло брашно;
- 125мл прясно мляко;
- 20 гр. прясна мая (кубче);
- 4 яйца;
- 1/4 свинска мас (разтопена);
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 2 бр. ванилия на прах.
- настъргана кора от един среден лимон;
За намазването:
- 1 с.л. олио;
- 1 яйце;
- щипка захар.
Техника на приготвяне на козуначена плитка
Първо трябва да затоплите прясно мляко в което да разтворите маята. От съставките за козунака омесвате тесто, при чието замесване брашното се добавя последно (виж тук за по-подробни инструкции). Месенето на тестото за козуначената плитка трябва да е непрекъснато за 10-15 минути, като по този начин ще се получи хубаво тесто, което няма да лепне, и ще се разтяга на конци без да се накъсва.
Когато вече сте го омесили, го отделете на страна в съд и го завийте с кърпа да втаса за около 1 час. Тестото трябва да е на топло място, за да се надигне достатъчно.
Следва и направата на козуначената плитка. За тази цел, трябва да разделите тестото на 3 равни части. Всяка една от тях трябва да издърпате, подобно на въже, след което отново подобно на разплетено въже да вплетете в спираловидна форма. Така готова плитка поставете в тава, която е предварително намазана. Сега вече от приготвената смес от яйцето и олиото заедно с малко захар намажете целия козунак равномерно.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за малко по-малко от час или до готовност на козунака.
Успех!
Не пропускайте: Как се преви перфектното козуначено тесто.