Козуначени кифлички със суха мая

Козуначените кифлички със суха мая (или с жива) са класически десерт особено покрай великденските празници и наред с козунака, може би са вторият най-често срещан сладкиш покрай Великден.

Обаче тези малки сладки кифлички са перфектният избор не само покрай празници, но и в ежедневието, най-вече като допълнение към сутрешното кафе или чай.

Ако успеете да си отделите малко време и търпение, едва ли ще останете разочаровани от крайния резултат.

Необходими продукти за козуначени кифлички със суха мая:

  • 500 гр. брашно;
  • 250 мл прясно мляко;
  • 100 гр. захар;
  • 1 яйце;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 50 г разтопено масло;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 1 жълтък за намазване;
  • захар за поръсване (по желание);

Как се правят козуначени кифлички със суха мая

В малка купа налейте леко затоплено мляко и в него разтворете захарта. Прибавете сухата мая и я оставете да се активира за около 10 минути. По време на този процес ще се образува пяна на повърхността, което ще покаже, че маята е започнала да действа и е готова за използване.

В голяма купа прeсеите брашното, за да го обогатите с въздух, и добавете солта. Оформете кладенче в центъра на брашното и изсипете в него вече готова активирана мая, разтопеното масло, яйцето и ванилията. Смесете всичко добре с помощта на дървена лъжица или ръце.

Започнете да замесвате тестото, като внимавате да не добавяте прекалено много брашно. Тестото трябва да бъде меко, еластично и да не лепне по ръцете. Ако усетите че има нужда от още малко брашно, добавете като внимавате обаче да не стане прекалено твърдо.

След като сте замесили тестото, го върнете обратно в купата и го покрийте с чиста кърпа, като го оставите да втасва на топло място за около час до час и половина. През това време то трябва да удвои обема си. Може да го поставите в загрята фурна на 30 градуса, ако нямате топло място в дома.

След като е втасало, внимателно го премесете отново, за да излезе въздухът и го разделете на няколко големи топки. Всяка топка разточете на голям кръг, който трябва да разрежете на 6 или 8 части, за да се оформят триъгълници. Така готовите триъгълници, просто навийте на кифлички, като започнете от широката част.

Подредете готовте козуначени кифлички в намазнена тава, като оставяте малко разстояние между тях, за да могат да се разширят по време на второто втасване. Отново ги покрийте с кърпа и ги оставете да втасат за още 30 минути. Това е последният етап, в който тестото ще набъбне още малко преди печенето.

След като кифличките са втасали повторно, ги намажете с жълтък, който ще придаде красив златист цвят по време на печенето и поръсете със захар.

Загрейте фурната на 180 и сложете кифличките да се пекат за 20-25 минути или докато видите че са станали златисти. След изваждане, ги оставете да си починат и охладят.

Кратки съвети

  • За още по-наситен вкус, можете да добавите малко канела или стафиди в тестото.
  • Печените козуначени кифлички със суха мая може да се поднесат топли с мед, конфитюр или дори и без допълнителни добавки.

Тези вкусни козуначени кифлички са перфектен избор за всички, които искат да се насладят на тестен десерт с уникален вкус и текстура. И най-хубавото е, че не трябва да чакате до Великден за да ги опитате, може да ги приготвите по всяко време, стига да имате нужното търпение.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано