Козуначени кифли

С приближаването на Великден, едва ли има по-подходящо време освен козунак, да пробвате и нещо други, а защо не и тази рецепта за козуначени кифли, с които да блеснете я пред съседите или пък да смаете семейството. Едно от предимствата на тези кифлички, е че поради относително малкият им размер спрямо един козунак да речем, се похапват наведнъж и вътре остават мекички поради коричката отвън.

Рецепта за козуначени кифли

Необходими продукти за кифлите:

  • 7 яйца;
  • 200 мл прясно мляко;
  • брашно (до получаване на средно гъста смес);
  • 30 г жива мая;
  • 380 г захар;
  • 300 олио (може и мас);
  • щипка сол;
  • сусам или мак за поръсване;
  • лимон.

За пълнежа:

  • смлени орехи;
  • захар;
  • мармалад по желание.

Начин на приготвяне

Първо разбърквате маята заедно с млякото и към нея добавяте едно т яйцата, малко захар, щипка сол и брашно докато се получи средно гъста смес. Така приготвеното тесто се оставя да втаса.

Останалите яйца разбивате със захарта, след което прибавяте  мазнината, настърганата лимоновата кора и се смесват с втасалата смес. Прибавя се брашното и се замесва тесто като за хляб, а след това се оставя да втаса. Тестото се разточва на кори с диаметър 20 см и дебелина около 5мм.

От всяка кора се изрязват по 6 триъгълника и се пълнят със смес от смлените орехи и захарта, като по желание може да добавите и мармалад. Свивате триъгълниците на кифли и когато всичките са готови ги намазвате с разбито яйце. Поръсвате със сусам или мак и загрявате фурната.

Печете вашите козуначени кифли в умерена фурна до готовност.

Не пропускайте другите ни рецепти за великденски сладкиши:

Великденски бъркан козунак без месене

Колко време се пече козунакът

Домашен козунак на конци

Изпитана рецепта за козунак на конци

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име