С приближаването на Великден, едва ли има по-подходящо време освен козунак, да пробвате и нещо други, а защо не и тази рецепта за козуначени кифли, с които да блеснете я пред съседите или пък да смаете семейството. Едно от предимствата на тези кифлички, е че поради относително малкият им размер спрямо един козунак да речем, се похапват наведнъж и вътре остават мекички поради коричката отвън.
Рецепта за козуначени кифли
Необходими продукти за кифлите:
- 7 яйца;
- 200 мл прясно мляко;
- брашно (до получаване на средно гъста смес);
- 30 г жива мая;
- 380 г захар;
- 300 олио (може и мас);
- щипка сол;
- сусам или мак за поръсване;
- лимон.
За пълнежа:
- смлени орехи;
- захар;
- мармалад по желание.
Начин на приготвяне
Първо разбърквате маята заедно с млякото и към нея добавяте едно т яйцата, малко захар, щипка сол и брашно докато се получи средно гъста смес. Така приготвеното тесто се оставя да втаса.
Останалите яйца разбивате със захарта, след което прибавяте мазнината, настърганата лимоновата кора и се смесват с втасалата смес. Прибавя се брашното и се замесва тесто като за хляб, а след това се оставя да втаса. Тестото се разточва на кори с диаметър 20 см и дебелина около 5мм.
От всяка кора се изрязват по 6 триъгълника и се пълнят със смес от смлените орехи и захарта, като по желание може да добавите и мармалад. Свивате триъгълниците на кифли и когато всичките са готови ги намазвате с разбито яйце. Поръсвате със сусам или мак и загрявате фурната.
Печете вашите козуначени кифли в умерена фурна до готовност.
Не пропускайте другите ни рецепти за великденски сладкиши:
Великденски бъркан козунак без месене
Изпитана рецепта за козунак на конци