Козуначени мъфини: пухкаво и въздушно изкушение

Козуначените мъфини са уникален десерт, който съчетава класическия вкус на козунака с удобството на малките, порционни печива.

Те са перфектната опция за тези, които искат да се насладят на любимия вкус на козунака в малки и лесни за хапване порции.

Днес ще ви предложим лесен начин за приготвянето на тези пухкави и ароматни сладки мъфини, които ще пленят всички с вкуса си.

Необходими продукти за козуначени мъфини:

  • 500 гр. брашно;
  • 150 мл прясно мляко;
  • 100 гр. захар;
  • 50 гр. масло;
  • 3 яйца;
  • 20 гр. мая за хляб;
  • 1 ч.л. ванилова захар;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 100 гр. стафиди (по желание);
  • 1 ч.л. лимонова кора;
  • 2 с.л. ром (по желание);

Начин на приготвяне на козуначени мъфини

В малка купа сложете топло мляко със захар и разтворете маята в него, като я оставите да се активира за около 10 минути. Тази стъпка е важна, защото активирането на маята ще гарантира, че тестото ще втасва правилно и ще бъде пухкаво.

В друга голяма купа смесете брашното, ваниловата захар и солта. В средата направете кладенче, в което трябва да добавите разтопеното масло и яйцата. Може да ги разбъркате предварително в малка купа, за да се смесят добре. Накрая добавете и сместа с активираната мая. След това постепенно започнете да месите тестото на ръка или с планетарен миксер, като се стремите да получите меко и еластично тесто.

Когато тестото е добре омесено, го покрийте с кърпа и го оставете да втаса за около 1 час на топло място. То трябва да удвои обема си, което е знак, че маята е сработила добре и тестото е готово за следващата стъпка.

След първото втасване, го премесете леко, за да изгоните въздуха и да стане по-еластично, след което го разделете на малки топки с размер около 50-60 грама всяка. Внимателно разпределете стафидите и лимоновата кора в топките тесто, които ще придадат на козуначени мъфините не само допълнителен аромат, но и приятна текстура.

След това оформете мъфините във форма по ваше желание в намазнени формички и ги оставете да втасват за още 20 минути, докато леко увеличат обема си. Това е краткото второ втасване, което ще осигури пухкавостта и лекотата на малките сладкиши.

Докато мъфините втасват, включете фурната да се загрява до 180 градуса. Печете за около 20-25 минути или докато получите златисто-кафява коричка. Проверете готовността с клечка за зъби, като ако излезе чиста, значи са готови. Може предварително да ги поръсите със захар за да добият познатия вид на козунака.

Тези козуначени мъфини са вкусно допълнение към трапезата на Великден, но и идеален начин да разнообразите ежедневното си меню с нещо сладко и ароматно.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано