Великден наближава и съвсем не е зле да изпробвате вашите кулинарни умения, с които да впечатлите вашите близки или пък да ви завидят съседите и комшиите 🙂
Днес ще ви представим рецепта за козуначени цветя, които освен красиви като цветята се получават и много, много вкусни.
Рецепта за козуначени цветя
Ето и необходимите продукти, с които за спретнете едни красиви и сладки лакомства за великденските празници.
Необходими продукти
- 600 гр брашно;
- 1 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено);
- 30 гр сметана (течна, сладкарска);
- 9-10 гр. суха мая;
- 2 яйца;
- 100 гр. захар;
- 1 ванилия;
- 60 гр. масло;
- 50 гр. начупени бадеми или орехи;
- кокосови стърготини;
- 1 жълтък (за намазване);
- настъргана кора от четвърт лимон;
- 15 мл. кондензирано мляко.
Начин на приготвяне
Първо трябва да пресеете добре брашното в купа и да го смесите с едно пакетче мая. Следва да добавите предварително затопленото мляко, захарта и сметаната. Прибавете и предварително разбитите яйца, и настъргана кора от лимон за аромат.
От всичко това замесете меко и еластично козуначено тесто. Оставете го на топло за да удвои обема си за около 30-40 минути.
Така полученото тесто разделете на 15 равни части, които леко сплескайте с ръце. Във всяко парче, сложете малко от начупените бадеми (или орехи) и оформете като козуначени цветя.
Наредете в тава, намажете с жълтъка, който сте разбили добре с кондензираното мляко и печете на умерена фурна до готовност. След опичане, оставяте настрани да се охладят и поръсвате със кокосовите стърготини.
Да ви е сладко!
Още великденски рецепти: