Козуначени цветя

Великден наближава и съвсем не е зле да изпробвате вашите кулинарни умения, с които да впечатлите вашите близки или пък да ви завидят съседите и комшиите 🙂

Днес ще ви представим рецепта за козуначени цветя, които освен красиви като цветята се получават и много, много вкусни.

Рецепта за козуначени цветя

Ето и необходимите продукти, с които за спретнете едни красиви и сладки лакомства за великденските празници.

Необходими продукти

  • 600 гр брашно;
  • 1 ч.ч. прясно мляко (леко затоплено);
  • 30 гр сметана (течна, сладкарска);
  • 9-10 гр. суха мая;
  • 2 яйца;
  • 100 гр. захар;
  • 1 ванилия;
  • 60 гр. масло;
  • 50 гр. начупени бадеми или орехи;
  • кокосови стърготини;
  • 1 жълтък (за намазване);
  • настъргана кора от четвърт лимон;
  • 15 мл. кондензирано мляко.

Начин на приготвяне

Козуначени цветя
stock.adobe.com

Първо трябва да пресеете добре брашното в купа и да го смесите с едно пакетче мая. Следва да добавите предварително затопленото мляко, захарта и сметаната. Прибавете и предварително разбитите яйца, и настъргана кора от лимон за аромат.

От всичко това замесете меко и еластично козуначено тесто.  Оставете го на топло за да удвои обема си за около 30-40 минути.

Така полученото тесто разделете на 15 равни части, които леко сплескайте с ръце. Във всяко парче, сложете малко от начупените бадеми (или орехи) и оформете като козуначени цветя.

Наредете в тава, намажете с жълтъка, който сте разбили добре с кондензираното мляко и печете на умерена фурна до готовност. След опичане, оставяте настрани да се охладят и поръсвате със кокосовите стърготини.

Да ви е сладко!

Още великденски рецепти:

Козуначени крапфени

Козунак на конци

Козуначена плитка на баба

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

error: Ууупс