Козуначено руло с богата плънка от мак и бисквити

Козунака е най-характерния сладкиш за дните около Великден, но понякога далеч не е лошо да разчупим клишето и да приготвим нещо малко по-различно. Тази рецепта е отново с козуначено тесто, но този път не е точно козунак, а истинско и вкусно козуначено руло, с чудесна плънка с мак.

Рецепта за козуначено руло

Но да не разводняваме рецептата с излишни встъпителни думи и да преминем директно към нея.

Необходими продукти за рулото

  • 400 гр. брашно;
  • 90 гр. масло (разтопено);
  • 80 гр. пудра захар;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 140 мл. прясно мляко (затоплено);
  • 2 яйца;
  • настъргана кора от половин лимон;
  • щипка сол.

За плънката с мак

170 гр мак;

10 бисквити (ванилия);

200 мл прясно мляко;

120 гр захар;

1/2 кора от лимон (отново настъргана).

Начин на приготвяне на козуначено руло

Козуначено руло
stock.adobe.com

Пригответе тестото, като първо разтворите маята в предварително затоплено прясно мляко заедно с 30 грама захар (2 ч.л.) и отделете настрани да се надигне и шупне.

От останалите продукти и вече шупналата мая замесете средно по твърдост тесто. Ако е нужно, може да добавите още малко от брашното. Така замесено отделете настрани да удвои обема и дори малко повече от това.

През това време трябва да пригответе плънката, като преди това сварите маковото семе заедно с прясното мляко, захарта и лимонова кора, настъргана на ситно.  Изчакайте сместа да изстине, натрошете бисквитите на ситно и ги добавете при млякото и маковото семе. По желание може да сложите и филирани фастъци или стафиди.

След като тестото се е надигнало, го премесвате за малко и разточвате на правоъгълна кора. Мажете кората с вече приготвената плънка (трябва да се е охладила, да не е топла). Завийте вашето козуначено руло и оставяте настрани още за 30 минути да довтаса.

Следа това, с предварително отделения белтък намазвате рулото и печете в умерена фурна първо на долен реотан за около 10-15 минути, а после на 180 градуса до готовност.

Успех!

Други рецепти с козуначени лакомства

Козуначени цветя

Козуначени крапфени

Козунак на конци

Козунак по стара българска рецепта

Лимонов козунак

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име