Козунака е най-характерния сладкиш за дните около Великден, но понякога далеч не е лошо да разчупим клишето и да приготвим нещо малко по-различно. Тази рецепта е отново с козуначено тесто, но този път не е точно козунак, а истинско и вкусно козуначено руло, с чудесна плънка с мак.
Рецепта за козуначено руло
Но да не разводняваме рецептата с излишни встъпителни думи и да преминем директно към нея.
Необходими продукти за рулото
- 400 гр. брашно;
- 90 гр. масло (разтопено);
- 80 гр. пудра захар;
- 1 пакетче суха мая;
- 140 мл. прясно мляко (затоплено);
- 2 яйца;
- настъргана кора от половин лимон;
- щипка сол.
За плънката с мак
170 гр мак;
10 бисквити (ванилия);
200 мл прясно мляко;
120 гр захар;
1/2 кора от лимон (отново настъргана).
Начин на приготвяне на козуначено руло
Пригответе тестото, като първо разтворите маята в предварително затоплено прясно мляко заедно с 30 грама захар (2 ч.л.) и отделете настрани да се надигне и шупне.
От останалите продукти и вече шупналата мая замесете средно по твърдост тесто. Ако е нужно, може да добавите още малко от брашното. Така замесено отделете настрани да удвои обема и дори малко повече от това.
През това време трябва да пригответе плънката, като преди това сварите маковото семе заедно с прясното мляко, захарта и лимонова кора, настъргана на ситно. Изчакайте сместа да изстине, натрошете бисквитите на ситно и ги добавете при млякото и маковото семе. По желание може да сложите и филирани фастъци или стафиди.
След като тестото се е надигнало, го премесвате за малко и разточвате на правоъгълна кора. Мажете кората с вече приготвената плънка (трябва да се е охладила, да не е топла). Завийте вашето козуначено руло и оставяте настрани още за 30 минути да довтаса.
Следа това, с предварително отделения белтък намазвате рулото и печете в умерена фурна първо на долен реотан за около 10-15 минути, а после на 180 градуса до готовност.
Успех!
Други рецепти с козуначени лакомства