Има кажи речи месец до Великден, но за тези от вас, които искат да изпробват уменията си и да блеснат с готова и изпитана рецепта за великденските празници, може да приготвят предварително този козуначен венец, за да са сигурни, че на самия ден няма да има изненади.
Всъщност рецептата за този вид козунак е много лесна, стига да я следвате стъпка по стъпка.
Рецепта за Велкиденски венец с нуга
Ето и необходимите продукти, от които ще имате нужда.
За тестото:
- 500 гр брашно;
- 2 яйца;
- 1 пакетче мая (10 гр);
- 80 гр захар;
- 220 гр течна сладкарска сметана;
- 1 ванилия;
- 50 мл прясно мляко.
За пълнежа:
- 200-250 гр течен шоколад или нуга;
- 50 гр. филирани бадеми;
Други:
- още 30 гр. филирани бадеми;
- меко масло.
Начин на приготвяне
Първо затоплете млякото и сметаната в касерола, но без да кипва. Пресейте брашното 2 пъти, за да се аерира добре и да влезе колкото се може повече въздух в него. Добавете към него маята и сместа от затопленото мляко, сметаната и останалите продукти от списъка за тестото.
Разбъркайте добре сместа до получаване на гладко козуначено тесто. Покрийте с кърпа и го оставете на топло да втаса за около час и поне да удвои обема си.
През това време, може да започнете приготвянето на пълнежа за козуначения венец. Първо трябва да затоплите течния шоколад или нугата на слаб огън. Вече втасалото тесто, размесете още веднъж и разточете на кора с приблизителни размери 50 на 30 см. Намажете нугата върху кората и разпръснете филираните бадеми равномерно върху нея.
Следва да навиете рулото и да си приготвите форма за кекс, която да набрашните. Оформяте рулото като козуначен венец във формата и оставяте настрани да втаса още за малко.
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор или на 180 гр без за около 30 минути или до пълна готовност на вашия козуначен венец.
След като го извадите от фурната го задръжте още за около 10-15 минути в нея преди да го отделите от формата.
Да ви е сладко!
Други страхотни рецепти за сладкиши за Великден: