НачалоРецептиСупиПодправки за боб чорба

Подправки за боб чорба

Подправки за боб чорба! Бобена чорба без точните подправки, съвсем няма да Ви донесе тази наслада от иначе така вкусното традиционно приготвено ястие. По различните краища на България боб чорбата се прави с различни подправки, като дори в някои краища се слага и девисил, който придава малко особен вкус, но една от подправките неизменно присъства в почти всички рецепти и това е джождена.

Не се знае с точност, когато това ястие е навлязло в българската кухня. Първите споменавания за употребата на бобовата култура в България се появяват около 18 век, но едно е сигурно. След втората световна война боб чорбата става едно от най-често приготвяните ястия.

Перфектните подправки за боб чорба

За да се получи наистина с превъзходен вкус, трябва да използвате точните подправки за боб чорба. Освен джоджена в чорбата се слага и чубрица, но не каква да е а овчарска чубрица. Известна е още като балканска или овча чубрица, а оттам често и ястието се нарича овчарска боб чорба. В допълнение към нея се прибавя и магданоз, който допълнително обогатява ястието.

Разликата между обикновената градинска чубрица (Satureja hortensis) и овчарската чубрица (Satureja montana L), е че последната освен че расте по планините е с по-характерен и плътен вкус, именно което я прави изключителна подходяща за боб чорба.

Ето и рецептата за боб чорба с джоджен, овчарска чубрица и магданоз с другите съставки.

Необходими продукти

 • 500 гр. зрял фасул (бял боб);
 • 80 мл. олио;
 • 1 глава лук;
 • 2 настъргани моркова;
 • 250 гр. домати;
 • 1 средно люта чушка (стрита);
 • брашно за застройката.

Подправки за боб чорба

 • овчарска чубрица;
 • джоджен;
 • магданоз;
 • сол

Бобът се почиства, измива се, залива се със студена вода и се слага на котлона да ври (може да смените водата 1-2 пъти).  Към вече сварения боб добавяте нарязаните на ситно лук, стритата чушка и настърганите на ситно моркови.

Гответе още няколко минути и прибавете предварително настърганите домати. Гответе още 5-10 минути и прибавете сол на вкус, джоджена, чубрицата и магданоза. Важно е да добавите подправките най-накрая, за да не се изгуби вкусът им и чорбата да стане по ароматна и наситена на тези билки.

За запръжката, сложете мазнина в тиган, загрейте я и запържете червения пипер и брашното за няколко секунди, като внимавате да не загорите пипера. Извадете малко боб чорбата и прибавете внимателно към запръжката, след което върнете към тенджерата с боба и застройте.

Тази рецепта е изпитана и се получава една наистина много ароматна и вкусна боб чорба, като някои хора я познават като овчарска боб чорба, поради употребата на планинска (овчарска) чубрица.

Да ви е сладко!

Други рецепти с главен виновник – бобът 🙂

Боб с кисело зеле

Боб по манастирски

Боб плакия с кориандър на фурна

Бобена разядка

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...