Храни, които никога не трябва да се замразяват
Неправилното съхранение във фризер може да доведе до неприятни изненади, като разделяне на съставките, водниста консистенция или загуба на оригиналния аромат. За да избегнете разочарования и хранителни отпадъци, е важно да знаете кои продукти никога не трябва да замразявате.
Краставици
Зелените, хрупкави краставици, прясно от градината, се превръщат в мека, водниста маса след замразяване. Това се дължи на високото съдържание на вода, която при замразяване разрушава структурата на зеленчука. Замразените краставици могат да се използват само за смутита, където консистенцията им не е от решаващо значение. Ако имате излишни краставици, по-добре направете маринована заготовка от тях, така те ще запазят формата и вкуса си.
Маруля
Деликатните, хрупкави листа от маруля изобщо не са адаптирани към ниски температури. Голямото количество вода в състава допринася за образуването на ледени кристали, които разрушават клетъчната структура на листата. След размразяване салатата губи своята еластичност и става негодна за консумация. Най-добрият вариант е да я съхранявате в хладилник, увита във влажна кърпа, за да удължите свежестта й.
Сварени яйца
Ако ви останат сварени яйца, не бързайте да ги слагате във фризера. След замразяване белтъкът придобива гумена, неприятна консистенция, което прави такива яйца напълно неприоятни за консумация. Суровите яйца обаче могат да се съхраняват и замразени, но преди това трябва да се извадят от черупките им и да се замразят във формички за лед. Това е чудесен начин да запазите жълтъците за бъдещи рецепти.
Майонеза
На пръв поглед майонезата изглежда напълно нормална след замразяване. Но веднага щом започне да се затопля, ще забележите, че текстурата й е станала разнородна и компонентите са се разделили. Майонезата е емулсия, а замръзналото масло се отделя от останалите съставки, което прави соса неизползваем. Ако това се случи, можете да опитате да го спасите, като го разбиете отново с миксер, но бъдете готови, че консистенцията вече няма да е идеална.
Сурови картофи
Ако се опитате да замразите сурови картофи, ще ви очаква неприятна изненада след размразяването, те ще потъмнеят и ще загубят привлекателния си вид. Това се дължи на промени в структурата на нишестето и окисляване на продукта. Ако трябва да консервирате картофи, по-добре е първо да ги обработите. Сварете, пюрирайте или дори изпържете. Така те перфектно ще запазят свойствата си.
Сирене
Сиренето е продукт, който обикновено понася добре замразяването, но това се отнася само за твърдите сортове като пармезан или чедър. Вместо това меките сирена – бри, камамбер, рикота или крема сирена – стават воднисти и губят деликатната си текстура след замразяване. Най-добре е да ги купувате в малки количества и да ги консумирате пресни.
Снимка: Adobe
Виж още: Противовъзпалителни храни, които е добре да консумираме всеки ден