НачалоЗа домаКои храни не трябва...

Кои храни не трябва да се съхраняват в хладилник?

Кои храни не трябва да  съхранявате в хладилник, или поне не е желателно. Когато става въпрос за плодове, зеленчуци и други хранителни продукти, понякога е приоритет да съхраняваме всичко в хладилника, за да се опитаме да запазим храните свежи възможно най-дълго. Въпреки че има някои храни, които винаги трябва да са на хладно, като моркови, горски плодове и повечето сирена, това не е универсално правило.

Оказва се, че ниската температура и влажността на хладилника могат да имат отрицателен ефект върху някои пресни продукти и хранителни стоки. Вашият рафт в килера може да осигури идеалната атмосфера за вашите хранителни стоки, така че не винаги трябва да се изкушавате да отваряте вратата на хладилника.

Поддържайте храната си свежа и вкусна, в хладилника и навън. Ето някои продукти, които не трябва да съхранявате в хладилник, дори и да смятате, че е правилно.

Кои храни не трябва да се съхраняват в хладилник

Домати

Вашето количество пресни домати е на тезгяха, а не в хладилника. Студената, влажна атмосфера в хладилника може да повлияе на текстурата на доматите, преди да имате възможност да ги използвате. Просто се уверете, че ги пазите от пряка слънчева светлина. Чери доматите са единственият сорт, който има склонност да издържа дълго време в хладилника, без да стане кашест или твърде бързо.

Лук

Повечето видове лук (като жълт, бял и сладък) се справят най-добре, когато се съхраняват на стайна температура, за предпочитане в килера ви, далеч от пряка слънчева светлина и далеч от остатъчна топлина от котлона или фурната. Освен това е най-добре да го съхранявате отделно, вместо с други зеленчуци, включително картофи или плодове. Ако лукът започне да се разваля, може да отдели лоша миризма или остатък. След като лукът се нареже, останалите парчета могат да се съхраняват в торбичка или херметически затворен контейнер в хладилника.

Картофи

Няма абсолютно никаква причина да съхранявате картофи в хладилника. Хладно и сухо е правилното тук, така че вашият килер е най-доброто място за съхранение на различните сортове картофи, за предпочитане в кошница или хартиена торба. Ниските температури са склонни да влияят на текстурата на картофите, като разграждат нишестето.

Растителна мазнина

Трябва да се подразбира от само себе си. Направете това веднъж и вероятно няма да го направите отново. Масла като зехтин, масло от авокадо или растително масло се сгъстяват или втвърдяват при ниски температури, което не е добре. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място, далеч от светлина.

Банани

За да има най-добър вкус един банан, той трябва да се съхранява на стайна температура, особено ако се нуждае от повече зреене. След като бананите започнат да покафеняват, ги замразете за по-късно. Имайте предвид, че бананите могат да повлияят на близките плодове да узреят по-бързо, така че ги организирайте по съответния начин.

Кафе

Кафето трябва да се пази от всякаква влага, за да не мухляса или да развали вкуса, преди да го използвате. Съхранявайте в херметически затворен съд на плота или в килера. Има известен спор относно съхраняването на кафе на зърна във фризера преди смилане, за да се подобри вкусът, но това е валидно само ако зърната са затворени във вскумен плик.

Пчелен мед

Ниските температури могат да накарат меда да кристализира по-бързо, отколкото когато се съхранява на тъмно и хладно място като килер например. Имайте предвид, че с течение на времето медът винаги ще се захароса.

Хляб

Въпреки че се твърди, че хладилникът помага на хляба да не мухлясва, влажността на хладилника изтегля влагата от хляба, прсвейки го мек и сух. Вместо това го съхранявайте във фризера.

Авокадо

Хладилникът ще забави процеса на зреене на авокадото, така че освен ако не сте натрупани твърде много авокадо за седмична употреба, дръжте ги на стайна температура. Ниската температура също втвърдява структурата на зрялото авокадо, което може да не е идеално за някои, когато става въпрос за хранене. Веднъж разрязанл, съхранявайте всички отворени половинки в торбичка или контейнер в хладилника.

Чесън

Ако искате да обелите и нарежете чесъна, вероятно ще вземете глава чесън.  Най-добре да се съхранява заедно с лука и картофите на хладно и тъмно място, докато не го отворите. След нарязване се съхранява в хладилник.

Пъпеши

Поради редица причини, цели пъпеши, които току-що сте взели от магазина, трябва да се съхраняват извън хладилник. Дори пъпешите, които не узряват или стават по-сладки на стайна температура, стават по-меки и сочни.

Много пъпеши се берат преди да са напълно узрели  за да продължат да зреят и след това. Те трябва да се оставят навън  докато се достигне тази точка на зреене. Подушете пъпеша, ако мирише сладко, това е индикация, че вашият пъпеш е готов за нарязване и ядене. Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер в хладилника.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Морковена торта с маскарпоне

Всички обичаме торти и най-често те са еднотипни от няколко блата, слепени с крем, но тази рецепта за морковена торта с маскарпоне, ще разчупи...