НачалоЛайфстайлКой е бил Свети...

Кой е бил Свети Валентин и защо празнуваме този празник на 14-ти февруари?

Свети Валентин чука на вратата и съвсем скоро наближава деня, в който влюбени двойки ще отбележат този празник, по подходящ за себе си начин. Но запитвали ли сте се някога, откъде произхожда честването на този празник и защо се празнува точно на 14-ти февруари? Най-вероятната версия според историци и учени ще разберете съвсем скоро.

Свети Валентин е!

Може да е най-краткият месец в годината, но и най-великолепният месец, особено ако сте влюбени, защото в навечерието на 14 февруари е денят посветен на влюбените по света – Свети Валентин.

Това е специален ден, в който миришете повече на цветя, отколкото на парфюми, и денят, в който любовта изглежда е приела съвсем различно измерение на нещо, което е по-истинско, по-дълбоко и много по-сладко!

Историята на Свети Валентин

Има няколко истории за произхода на този ден и всички те са свързани със светец на име Свети Валентин. Една легенда казва, че той е бил свещеник в близост до Рим по време на управлението на Клавдий II.

Римската империя е станала по онова време твърде голяма, за да бъде защитена от външна агресия и вътрешен хаос със съществуващите сили. Затова се изисквало повече способни мъже да бъдат наети като войници.

Когато Клавдий станал император, той смятал, че женените мъже са по-емоционално привързани към семействата си и следователно няма да станат добри войници. За да гарантира боеспособността и надеждността на войниците, той забранил брака.

Това дошло като удар за войниците, които не можели да си представят да оставят любимите си без дори да се закълнат в любов.

Човек на име Валентин, римски свещеник, виждайки травмата на младите влюбени, ги срещал на тайно място и ги венчал в тайнството на брака. Когато Клавдий научил за това, той заповядат свещеника да бъде арестуван.

Императорът, впечатлен от достойнството и убеждението на младия свещеник, се опитал да го обърне към римските богове, за да го спаси от сигурна екзекуция. Но Валентин отказал да признае римските богове и дори се опитал да покръсти императора, знаейки напълно последствията.

На 24 февруари 270 г. сл. н. е. Валентин бил екзекутиран. Но оттогава продължаваме да празнуваме този ден.

Картички за Свети Валентин с пожелания

Какво се е случило с римския свещеник Валентин?

Има различни идеи какво точно се е случило с Валентин след ареста му. Някои историци изказват твърдението, че той е бил обезглавен, докато други казват, че се е разболял и е починал в затвора.

През 1835 г. тленните останки на Свети Валентин са предадени на отец Джон Спрат от папа Григорий XVI.  Имало е друг Валентин, епископ на Интерамна по същото време, и някои критици казват, че именно Валентин от Интерамна е истинският Валентин. От друга страна, има историци, които са убедени, че и двамата са били една и съща личност.

Как всъщност е започнала историята за празника Свети Валентин

Докато Валентин бил в затвора в очакване на съдбата си, той се свързал със своя тъмничар Астерий. Тъмничарят имал сляпа дъщеря. Астерий помолил Валентин да излекува дъщеря му. Чрез вярата си той по чудодеен начин той върнал зрението на дъщерята на Астерий.

Смята се, че той се е влюбил в това момиче, което го посетило докато бил в затвора. Твърди се, че преди смъртта си той й е написал любовно писмо, което е подписал „От твоя Валентин“.

И дори сега, векове след написването на това писмо, написаното докосва сърцата ни и ние все още използваме същите думи в признание за любов, които някога са били използвани, за да изразят емоция, която трудно се описва.

Защо точно на 14 февруари?

През 496 г. след новата ера 14 февруари е обявен от папа Геласий за празник в името на Свети Валентин. Църквата го отбелязва на този ден до 1969 г., след което папа Павел VI го премахва от църковния календар.

На 13 и 14 февруари древните римляни празнували празника Луперкалия в чест на Юнона, кралицата на римските богове и богини. Юнона била богинята на жените и брака, така че почитането й се смятало за ритуал за плодородие.

На празника, организиран на следващия ден, жените пишели любовни писма, познати днес като валентинки, и ги поставяли в голяма урна. Мъжете избирали писмо от урната и през следващата година преследвали жената, която е написала избраното писмо.

Този обичай продължил до 1700 г., когато хората решили, че любимите им трябва да бъдат избирани по сърце, а не по късмет.

Но хората продължили да пишат любовни бележки и да си разменят подаръци на 14 февруари и затова този ден бил посветен на свещеника, който загинал, опитвайки се да събере влюбените заедно.

Така Свети Валентин става покровител и духовен надзорник на този ежегоден фестивал на любовта и романтиката.

Виж още:

Любовни цитати за Нея

Любовни цитати за Него

Любовни цитати за двойки

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...