НачалоЗдравеХранене и диетиКокосова вода - хранителна...

Кокосова вода – хранителна стойности, ползи и състав

Кокосова вода е течността, която се съдържа, когато разчупите кокосов орех. По-старите кокосови орехи, особено тези, които са кафяви и с повече „коса“ обикновено осигуряват по-добро кокосово мляко, което се прави от месестата част на кокосовия орех. А по-младите, зелени кокосови орехи произвеждат по-добър кокосов сок.

Тази напитка има солено-сладък вкус, който може да ви раздвои, но осигурява по-малко калории от повечето плодови сокове. Въпреки това тя ни осигурява витамин С, въглехидрати и електролити, които могат да бъдат полезни за възстановяване след тренировка.

Кокосова вода – хранителна стойност

Една чаша 100% вода от кокос вода (около 245 мл) осигурява 44 калории, 0,5 гр протеин, 10,4 гр въглехидрати и 0 гр мазнини. Кокосовата вода е отличен източник на витамин С.

Таблица за хранителната стойност на кокосовата вода

Калории 44 ккал
Мазнини 0 гр
Натрий 64 мг
Въглехидрати 10,4 гр
Фибри 0 гр
Захари 9,6 гр
Белтъчини 0,5 гр
Витамин C 24,3 мг
Калий 404 мг

 

Въглехидрати

Една чаша порция кокосова вода осигурява около 10 грама въглехидрати, като по-голямата част от това (около 9 грама) е захар. Някои видове са подсладени с добавени захари , така че проверявайте внимателно етикетите, ако ограничавате захарта.

Мазнини

Обикновено има малко или никаква мазнина (по-малко от 1 грам) в кокосовата вода, но някоя може да съдържа малко количество мазнини.

Протеин

Кокосовата вода съдържа малко количество протеини, като количеството може да варират.

Витамини и минерали

Кокосовата вода е отличен източник на витамин С, с 24 мг за една чаша. Това е 32% от препоръчителната дневна доза за жени и 27% за мъже, въз основа на диета с 2000 калории на ден. 2 Кокосовата вода също съдържа витамин B (тиамин) около 8% от дневната препоръчителна стойност.

Минералите в кокосовата вода включват калий (404 мг или 16% от прием за жените и 12% за мъжете), 3 манган (0,5 мг или 28% от за жените и 22% за мъжете). Напитката също така осигурява по-малки количества магнезий , калций, желязо, фосфор, цинк и мед.

Ползи за здравето от пиене на кокосова вода

Ползите за здравето от кокосовата вода са били надценявани в миналото, но тя все още съдържа няколко хранителни вещества, които могат да подобрят здравето, включително електролитите калий, магнезий и натрий. Ето още някои потенциални ползи за здравето от нейната консумация.

Зарежда ни с електролити

Кокосовата вода, често наричана „спортна напитка на природата“, е пълна с впечатляваща гама от електролити, включително калий, натрий, магнезий и калций. Тези минерали са от съществено значение за мускулната контракция, предаването на нервите и поддържането на баланса на течности в тялото.

Богатият на електролити профил на водата от кокос я прави отличен избор за рехидратация, особено след загуба на течности и електролити от заболяване (като повръщане или диария).  Забележително е, че нейния осмотичен състав наподобява този на човешката плазма, което я прави идеална напитка за попълване на електролитите, загубени по време на дехидратация.

Кокосова вода в борба срещу свободните радикали

Водата от кокос съдържа антиоксиданти, които предпазват от свободни радикали. Това са нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките на тялото ви и да доведат до рак. Докато сама по себе си тя не може да предотврати или лекува какъвто и да е вид рак, съдържащите се в нея антиоксиданти са полезни за борба с клетъчните увреждания.

Може да понижи кръвното налягане

Утоляването на жаждата ви с кокосов сок може да повлияе положително на кръвното ви налягане, благодарение на високото съдържание на калий. Калият играе основна роля в поддържането на оптимални нива на кръвното налягане, като отпуска стените на кръвоносните съдове и противодейства на ефектите на натрия в тялото.

Когато нивата на натрий са твърде високи, тялото задържа повече вода, което увеличава обема на кръвта и повишава кръвното налягане. Калият се намесва, като насърчава бъбреците да отделят излишния натрий, облекчавайки натиска върху стените на кръвоносните съдове. За щастие, 1 чаша вода от кокос вода съдържа 404 милиграма (9% от дневната стойност) от този здравословен за сърцето минерал, почти колкото един банан.

Водата от кокос редуцира кръвната захар

Проучванията върху животни показват, че кокосовата вода може да осигури ползи като подобряване на нивата на кръвната захар.  Редовното пиене на кокосова вода също може да подпомогне регулирането на кръвната захар. Няколко проучвания върху животни показват, че кокосовата вода може да помогне при управлението на диабета чрез понижаване на нивата на кръвната захар, подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на оксидативния стрес.

Смята се, че тези полезни ефекти се дължат на високото съдържание на антиоксидант, нивата на магнезий и наличието на аминокиселина, наречена L-аргинин. Въпреки това е важно да се спомене, че докато проучванията върху животни предоставят ценни прозрения, са необходими допълнителни изследвания върху хора, за да се потвърдят тези ефекти.

Освен това някои маркисъдържат добавена захар, което може да доведе до скокове на кръвната захар. И все пак кокосовата вода е с по-ниско съдържание на захар от много подсладени със захар напитки като содата.

Кокосова вода за здрави кости

Въпреки че калцият и витамин D са широко признати за поддържане на здравето на костите, някои изследвания хвърлят светлина върху богатите на калий храни и напитки като тази вода в помощ в укрепването на здравината и плътността на костите. Този могъщ минерал може да бъде особено полезен за предотвратяване на остеопороза, състояние, характеризиращо се с отслабени кости.

Наред с поддържането на електролитния баланс и здравето на сърцето, калият също помага за регулиране на киселинно-алкалния баланс в тялото. Когато тялото стане твърде киселинно, то извлича калций от костите, за да помогне за неутрализиране на излишната киселина, отслабвайки костите с течение на времето. Въпреки това, калият може да се намеси, като възстанови киселинно-алкалния баланс и предотврати отделянето на калций от костите. Следователно диета, богата на калий, е свързана с по-висока минерална плътност на костите, особено при по-възрастни хора.

Кокосова вода в борба против камъни в бъбреците

Малко проучване показа, че кокосовата вода помага за изхвърлянето на калий, хлорид и цитрат, като по този начин намалява риска от развитие на камъни в бъбреците.

Ако някога сте преминавали през бъбреча криза, тогава знаете колко мъчително болезнено може да бъде. Тези камъни се образуват от кристализирани минерали и соли, които се натрупват в бъбреците. Най-често срещаните видове камъни в бъбреците включват калциев оксалат, пикочна киселина, струвитни и цистинови камъни. Кокосовата вода може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците чрез увеличаване на отделянето на цитрат в урината. Въпреки това са необходими повече изследвания.

Подобрява храносмилането

Пиенето на кокосова вода също може да подобри здравето на червата ви. Това предимство произтича основно от хидратиращите свойства на кокосовата вода. Хидратацията е много важна за правилната храносмилателна функция, особено при усвояването на хранителни вещества и за предотвратяване на запек.

Изследванията показват също, че водата от кокос има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да бъдат от полза за чревния микробиом. В резултат на това кокосовата вода може да успокои раздразнените лигавици на червата и да облекчи храносмилателен дистрес.

Потенциални вреди от кокосова вода

Кокосовата вода е не само освежаващ начин за укрепване на вашето здраве, но и се понася добре от повечето хора, което я прави безопасен избор за редовна консумация. Има обаче няколко предпазни мерки, които трябва да знаете.

Съображения при бъбречно заболяване

Хората с хронично бъбречно заболяване трябва да потърсят насоки от своя лекар, преди да добавят кокосова вода към диетата си. Кокосовата вода е с естествено високо съдържание на калий, което може да представлява предизвикателство за тези с нарушена бъбречна функция. Докато калият обикновено се изхвърля чрез урината, хората с бъбречни проблеми може да имат затруднения с елиминирането на излишния калий. Следователно внимателното проследяване на приема на калий е от решаващо значение за предотвратяване на усложнения.

Потенциално лекарствено взаимодействие

Консумирането на вода от кокос вода заедно с антихипертензивни или антидиабетни лекарства може да доведе до твърде ниско кръвно налягане и нива на кръвната захар. Следователно хората, приемащи тези лекарства, трябва да говорят с лекаря си, преди да пият вода от кокос редовно.

Как да приемате кокосова вода

Когато купувате кокосов сок, проверете етикета с хранителните данни, за да сте сигурни, че отразява точно освежаващата напитка, която бихте намерили на тропически плаж в естествено състояние. Потърсете варианти, които не съдържат добавени захари и консерванти. В идеалния случай списъкът със съставки трябва да съдържа само един елемент: чиста кокосова вода. Ако попаднете на марка с уникален розов нюанс, не се притеснявайте! Това е добър знак. Когато пресния кокосов сок е изложен на въздух, тя претърпява реакции, които оцветяват течността в розово.  И това е знак, че е запазил много от естествените си антиоксиданти.

След като си изберете вода от кокос, помислете как да се наслаждавате на освежаващата си напитка по следните начини:

Смути

Ако искате да добавите малко плодове към сместа, помислете за смесване на кокосов сок във вкусно плодово смути. Опитайте детоксикиращо смути с ананас и грейпфрут или смути с боровинки, като и двете използват водата от кокос като основа.

Домашен сок

Може да направите домашен сок, напоени с естествената сладост от кокосовата вода, като добавите краставица и джинджифил, куркума  или моркови. Това са перфектните продукти от първа необходимост за здравословно хранене.

Замразена напитка

Ледените сокове, направени с водата от кокос и плодове, са чудесен начин за прием на вода от кокос. Сложете лед, горски плодове, лимонов сок, мед и вода от кокос (вместо обикновена вода) в блендер и не насладете на хладната напитка през лятото.

Коктейли

Опитайте да добавите кокосов сок към любимата си напитка, а ако не сте пробвали още кокосова маргарита, задължително си пригответе поне веднъж.

Резюме

Редовната консумация на кокосова вода прави повече за тялото ви, отколкото осигурява хидратация. Ежедневна чаша от вода от кокос може да помогне за възстановяване на електролитния баланс, понижаване на нивата на кръвното налягане, поддържане на здравето на костите, подобряване на храносмилателната функция и др. Независимо дали я обичате чиста, смесена в смути, смесена в домашно приготвен сок или замразена в лед, включването на й във вашата диета предлага вкусен и универсален начин да се възползвате от многобройните ползи за здравето.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...